Орест Сарматський

Біохакер і агроеколог: названі професії майбутнього в АПК (Агро-новини)

26011 (Copy)

Кваліфіковані працівники в аграрному секторі стають дедалі більш затребуваними. А в сучасних умовах необхідні спеціалісти, що швидко опановують нову техніку, а також застосовують сучасні технології.

До такого висновку дійшли спеціалісти з кадрів великих сільгосппідприємств, пише ТСН.

Видання разом з експертом департаменту управління персоналом виробничого агрохолдингу МХП Наталією Петричкою склало ТОП-7 аграрних професій, які будуть користуватись попитом у найближчі кілька років.

Агроном-генетик. Уже в найближчому майбутньому найбільш затребуваними будуть агрономи, які спеціалізуються в сфері генної модифікації рослин. Їм доведеться застосовувати досягнення біотехнологій на практиці, адаптуючи культури до місцевих кліматичних умов, збільшуючи врожайність, покращуючи смак і подовжуючи терміни зберігання плодів.

Біохакер. У наступні 30 років з'являться біохакери, які зможуть зламувати генетичний код організмів подібно до комп'ютерних систем.

Оператор дронів. Сьогодні уже є потреба у фахівцях, які відповідають за супутникову та аеророзвідку на полях, що забезпечуватимуть дрони.

Агроінженер. З кожним роком сільгосптехніка стає дедалі складнішою. Навичок механіка вже недостатньо, щоб відремонтувати «розумний» трактор або комбайн. Потрібні знання з мікроелектроніки, програмування та мережевих технологій, якими володітиме агроінженер.

Зоотехнік. Спеціалістам такого профілю потрібно буде створювати ідеальні умови з вирощування худоби і птиці: подбати про мікроклімат, збалансований раціон і своєчасну профілактику захворювань. Ця професія потребує знань у галузі біології, ветеринарії, дієтології, а також наявності технічних навичок. Сільськогосподарський еколог. Завданням таких спеціалістів буде утилізація відходів, відновлення ґрунту після вирощування окремих культур, а також створення програм екологічно чистого сільського господарства, яке не порушує природні процеси.

Агрокібернетик. До функціональних обов'язків агрокібернетика входить введення нових методів автоматизації, налаштування і обслуговування «розумних» ферм, а також контроль технологічних процесів.

Україна нарешті отримала можливість утилізовувати пестициди

26012 (Copy)
26012 (Copy)

Україні відкрився шлях для екологічно безпечної утилізації непридатних та фальсифікованих пестицидів в країнах ЄС.

Так, 21 листопада, Уряд схвалив відповідні зміни до Постанови КМУ №1120. На це рішення агрохімічний бізнес чекав майже 4 роки, говориться у повідомленні Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

– До 2013 року механізм Базельської конвенції в Україні частково працював і бізнес міг вивозити непридатні відходи закордон для утилізації. Однак, його було призупинено. На сьогодні виникла ситуація, коли у нас взагалі відсутні підприємства, які б могли здійснювати безпечну утилізацію цієї категорії відходів. І їх накопичували, а то й гірше – бездумно захороню вали, – наголосив координатор Агрохімічного комітету Європейської Бізнес Асоціації Віктор Погорілий.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео