Віра Олександрович

Бізнесмени з Тернопільщини найбільше «люблять» Польщу, Німеччину і США

Антонович2

Зовнішньоекономічну діяльність (ЗЕД) на Тернопільщині провадять понад 1700 суб’єктів.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

– На початок серпня цього року на обліку у Тернопільській митниці ДФС перебував 1 741 суб’єкт ЗЕД, – каже начальниця відомства Оксана Антонович. – Вони оформили 35 092 митних декларації, серед яких: 26 187 – імпортні, а 8 902 – експортні і лише 3 – транзитні. Порівняно із відповідним періодом торік їхня кількість зросла на 85,4 відсотка. Всі декларації стовідсотково оформлені в електронному вигляді.

Упродовж вказаного періоду тернопільські митники оформили 421,77 тис. тонн вантажів. Зокрема, ввезених було 80,4 тис. тонн, а вивезених – 341,3 тисяч.

– Це перевищило аналогічний торішній показник на 126 тис. тонн, або на 43%, – додає пані Антонович. – У тому числі наші працівники оформили на 11 тис. тонн більше імпортних вантажів і на 115 тис. тонн більше – експортних. Загальний товарообіг склав 521,1 млн дол. США. Порівняно з аналогічним періодом 2018-го він зріс трохи більше, як на 9%.

Серед основних товарів, які здебільшого експортували, такі: електроустаткування (кабельні модулі електромереж автомобілів, як продукти переробки на митній території тощо) – 38% від загальної частки експортованих товарів, продукти переробки овочів, плодів (сік яблучний) – 9,6%. Трохи менше відправили на експорт м'яса яловичини і цукру, а також – кондитерських виробів. Це, відповідно, 9 і 7,5%.

– Імпортували переважно електроустаткування (проводи та арматура ізольовані, радіотехнічні пристрої тощо) – понад 31% від загальної частки імпортованих товарів, транспортні засоби – 20% та механічне обладнання – 11,8%, – уточнює очільниця митниці.

До речі, зовнішньоекономічні операції наші бізнесмени проводили із торговельними партнерами із 74 країн світу. Перші позиції традиційно займають Польща (47% від усього товарообігу), Німеччина (8,6%) і США (4%).

Фото надане Сектором комунікацій ГУ ДФС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео