Анастасія Кисіль

«Це мій знак українки»: у Тернополі - мода на патріотичні татуювання (фото)

Тернополяни і гості міста просять зробити їм тату у вигляді силуету карти України, тризуба, польових квітів, а також символічних моментів, пов’язаних з війною в Україні

Останнім часом серед тернополян і гостей міста стали популярними патріотичні татуювання. На інтернет-сторінках місцевих тату-студій можна помітити моду на синьо-жовті кольори та малюнки на українську тематику. 

Тренд на патріотичні татуювання тривав роками. Проте після повномасштабного вторгнення росії такі зображення стали ще більш актуальними, розповідає тернопільський тату-майстер Дмитро Пахолків.

Кількість клієнтів з патріотичними ідеями збільшилася з приїздом до міста вимушених переселенців. Татуювання стає для них певним катарсисом, способом закріпити свою українську ідентичність не лише в свідомості, а й на тілі, - розповідає майстер тату.

Закарбовують пам’ять про надважливе

За його словами, часто патріотичні татуювання роблять свідомі дорослі люди, віком 35-45 років. Таким чином вони назавжди залишають на своєму тілі не просто красиві малюнки, а закарбовують пам’ять про щось надважливе для них.

Роботи тату-студії Bad Unicorn

Якщо в композиції татуювання немає колоска чи тризуба, це ще не означає, що воно не патріотичне.  Головне те, що людина вкладає у зміст свого малюнка на тілі: спогади про рідне місто до обстрілів, улюблену кав'ярню, яку знищили рашистські бомби, чи пам'ять про тепле Азовське море, - каже Дмитро Пахолків.

Лідерами серед ескізів є силует карти України і польові квіти в жовто-блакитних тонах. У ці татуювання люди вписують свої історії.

Історії цих людей вражають. Серед клієнтів, які робили у мене татуювання, - молодята з Маріуполя, дружина військовослужбовця, який брав участь у знищенні крейсера «Москва», молодь, яка втратила домівки в Київській, Сумській та Харківській областях. Важко навіть уявити, що пережили ці люди, - каже майстер тату.

У татуюванні - спогад про дідуся і любов до України

Тернополянка Євгенія Стеник нещодавно зробила татуювання у вигляді трьох колосків. У це зображення вмістила спогади про дідуся, любов до України і пам’ять про свій складний життєвий шлях. Каже, що хотіла зробити тату ще у підлітковому віці, але не могла наважитись.

Патріотичне татуювання Євгенії Стеник

Коли почалася повномасштабна війна, я захотіла зробити щось таке, що передавало б весь мій біль та переживання. Три колоски - це пам'ять про мого дідуся, який виховував мене. Він розповідав мені про правило “трьох колосків”, яке було у його житті: якщо вкрасти три колоски, людину могли розстріляти або вивезти на Сибір. Мій дідусь, як і моя дочка, був дитиною війни. Пам’ятаю, як він мені казав: “Як добре, що у вас немає війни. Як добре, що ви не бідуєте”. По краях малюнка - терновий віночок, який символізує моє непросте життя. Це про мої помилки та неправильні слова. Внизу - синьо-жовтий прапор. Це - моя Україна, моє серце і моя душа, - описує символізм свого татуювання тернополянка.

Євгенія Стеник

На тату - українська “Мрія”

У Тернополі вирішила зробити татуювання одеситка Яна, яка через війну переїхала до нашого міста.

Татуювання “Україна - моє серце”

Я пишаюся тим, що я українка. І хочу, щоб всі бачили і знали, що Україна - моє серце. А ще я хочу додому в Одесу привезти частинку цього переломного для нас моменту, - каже дівчина.

Яна

Анастасія Коцюбко переїхала до Тернополя з Ірпеня. Дівчина роками хотіла татуювання у вигляді літака, який символізував би подорожі. Але після знищення російськими загарбниками української “Мрії”, вона здійснила своє бажання про татуювання-літак, але в оновленому варіанті та з іншим змістом. 

Коли прийшла робити тату, мене запитали, чи це буде наша “Мрія”. Я без вагань та з гордістю відповіла: «Так». Це татуювання для мене символізує насамперед мрію кожного українця про мир, спокій на нашій землі. Це пам’ять про найбільший у світі літак. Це мій «знак» українки. Також татуювання символізує майбутні подорожі по всьому світі, - розповідає дівчина. 

Анастасія Коцюбко

Фото тату студії Bad Unicorn, Євгенії Стеник, Анастасії Коцюбко

Вибір читачів за тиждень

Відео