Божена Волинець

Через загострення військового конфлікту в Україні, підліткам пропонують безкоштовні психологічні консультації

Розмови відбуваються за принципом «рівний – рівному».

Загострення військового конфлікту у країні може негативно впливати на психологічне здоров’я молоді. Щоб уникнути наслідків, в Україні запустили безкоштовні психологічні онлайн-консультації. Їх проводять психологи та підлітки, що пройшли спеціальну підготовку. Консультацію отримати може абсолютно кожен охочий. Про це повідомили Українській правді з посиланням на ЮНІСЕФ. 

Проєкт підтримки з ЮНІСЕФ та Teenergizer розпочався в Україні ще з початком пандемії.  За цей час 130 підлітків пройшли навчання та стали консультантами для однолітків. Отримати консультацію можна за цим посиланням.

- Підлітки рідко обговорюють свої проблеми із батьками чи вчителями у школах. Провідний світовий досвід демонструє, що підтримка «рівний – рівному» часто є вирішальною. Особливо в час, коли безпека нашої країни ставиться під загрозу, – розповіла Яна Панфілова, голова правління Teenergizer.

Серед поширених тем розмови є:

  • особисті відносини;
  • сексуальне здоров’я;
  • селф-харм (навмисне заподіяння шкоди самому собі); 
  • депресії;
  • ізоляція;
  • втрата сімейного доходу; 
  • тривога через можливий військовий конфлікт.

- Надзвичайно важливо, аби підлітки мали довіру не тільки до батьків і вчителів, а, власне, і до тих медичних осередків, які готові  надати необхідний супровід чи допомогу.  Міністерство охорони здоров’я вперше за багато років  зробило важливі кроки у напрямку розширення і фінансування послуг з охорони психічного здоров’я, зокрема, дітей і молоді, – зазначила заступниця МОН Ірина Микичак.

Нагадаємо, як говорити з дітьми про небезпеку, говорили з тернопільською психологинею.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео