Дарія Шевченко

Чому зросли ціни на цибулю?

На ринку суттєво скоротилась пропозиція цієї продукції через негоду

В Україні зросли ціни на цибулю. Експерти припускають, що основною причиною подорожчання овочу є те, що більшість господарств змушені призупинити збирання цибулі через негоду. Тому і на ринку помітно скоротилась пропозиція цибулі.

Так, на сьогодні українські фермери готові відвантажувати овоч не дешевше за 22-27 грн за кг, що в середньому на 10% дорожче, ніж тиждень тому.

Як зазначають аналітики проєкту, активно підвищувати відпускні ціни на цибулю виробникам вдається внаслідок тривання ажіотажного попиту на цю продукцію з боку оптових компаній, які закуповують її для закладання на зберігання. Також зростання цін спонукає доволі обмежену пропозицію цибулі в місцевих господарствах. Урожай цибулі в поточному році буде набагато нижчим, ніж сезоном раніше, через скорочення площ під даною культурою, що своєю чергою пов’язано з окупацією Херсонської області, яка була лідером з вирощування цибулі. Також, варто відзначити й зниження врожайності цибулі через несприятливі погодні умови, - пише agronews.ua.

Зазначимо, що на цей момент оптова ціна на цибулю в Україні вже в середньому у 4,4 рази вища, ніж у другій половині вересня 2021 року. При цьому багато гравців ринку впевнені, що позитивний ціновий тренд збережеться і надалі, оскільки багато фермерів, які не мають власних сховищ, уже встигли розпродати значну частину запасів цибулі. Інші ж виробники вважають за краще закладати цибулю на зберігання й утримуються від продажів в очікуванні подальшого зростання цін у даному сегменті.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео