Чортків – одне з перших міст України, де обладнали місця для обсервації заробітчан

97025117_2575502742710100_8360832815863955456_o

Досвід Нових Санжар показав, що в умовах нового небезпечного захворювання громадам на місцях потрібно ретельно готуватися до прийому людей, що повертаються з-за кордону і можуть бути носіями вірусу. Тому Чортківська міська рада в цьому випадку спрацювала на випередження суспільної проблеми. І коли в Мінрегіоні відбувалися наради та говорили про необхідність самоізоляції для громадян, які не мають належних для цього умов, у Чорткові вже «повним ходом» йшли підготовчі роботи у виділеному для цих потреб приміщенні.

«Одним із перших рішень нашого оперативного штабу було погоджено використати під тимчасову обсервацію приміщення спального корпусу Чортківської СШІ №3 ім. Р. Ільяшенка і силами міської ради обладнати кімнати усім необхідним для тимчасового там перебування людей на двотижневому карантині», – розповів міський голова Чорткова Володимир Шматько.

Приміщення перебувало не у надто обжитому стані, тому доводилося починати з електрики та сантехніки. Зате тепер у кожній кімнаті є телевізор, холодильник, мікрохвилівка та безкоштовний інтернет. Також до створення затишку людей, що перебували на обсервації, долучилися чортківські підприємці та благодійники.

«Напередодні приїзду перших людей з-за кордону працювали день і ніч, щоб все підготувати належним чином. Це була нагальна потреба часу. І вже 26 березня ми приймали на карантин перших людей. За увесь час в хостелі перебувало 15 осіб, троє з яких перебувають там і до нині. Здебільшого їжу їм привозили рідні, та були люди, яким я особисто доставляв харчі», – розповів працівник міської ради Руслан Пліщук.

Зауважимо, на тимчасовій обсервації у гуртожитку спеціалізованої школи-інтернат перебували люди не лише з Чорткова чи новоутвореної громади, а й з різних сіл Чортківського району. Коли термін обсервації у кількох людей закінчувався, кімнати, в яких вони проживали, а також санвузли дезінфікували спеціалісти Чортківського міськміжрайонного відділу ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ».

Заробітчани, котрі перебували на обсервації, постійно у телефонному режимі контактували зі своїми сімейними лікарями. Двом із них робили ПЛР-дослідження на виявлення Covid-19 в організмі, оскільки у них були ознаки застуди. На щастя, усі, хто перебував чи досі перебуває на обсервації – повністю здорові.

За інф. ЧМР

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео