Чотири і більше причин, аби побувати у Лошневі (фото)

млин

Якщо вам захочеться побачити неоготичний костел, залишки замку та старий млин не від’їжджаючи далеко від Тернополя, рушайте в село Лошнів Теребовлянського району.

Село компактне, і загубитись в принципі нема де, але нам пощастило і місцева жителька, вона ж як пізніше виявилось, вчителька історії, показала нам частину архітектурного спадку. Спершу ми вирушили до залишків замку. Тут варто сказати, що Лошнів село давнє — перша писемна згадка про нього датована 1441 роком. Залишило воно й слід у теребовлянській історії, зрештою, не так воно, як його власник Адам Коморовський, котрий подарував у 1635 році на будівництво Теребовлянського монастиря кармелітів шість тисяч золотих.

Мабуть, одні із найдавніших споруд Лошнева — залишки замку Дульських. Свого часу це приміщення переробили під ґуральню. Попри те воно зберегло цікавий вигляд, тож оглянути будівлю треба обов’язково, тим більше, що поруч – млин. Ще до Другої світової війни Лошнів був освітленй: електричний струм вироблявсь саме тут. До нині вражають розміри млина, але мене найбільше торкнули його філігранно зроблені вікна.

Далі слід повернутись тією ж дорогою, пройти повз центр культури й дозвілля — і одразу бачите костел св. Йоана Кантого. «19. 08. 1870 року було затверджено проект костелу, протягом 1870-73 років його спорудили на пожертви Віктора Баворського та місцевих парафіян. У 1980 р. святиню консекровано під титул Різдва Пресвятої Діви Марії. До парафії належали католики сіл Остальці та Сущин. Варто зазаначити, що національний склад села був надто строкатим. Для прикладу в 1935 році поляків тут нараховувалось більше 3000 осіб, порівняно з більш ніж 500 особами українців», — пише Україна інкогніта http://ukrainaincognita.com/ru/kostely/loshniv-kostel-sv-ioana-kantogo. До сказаного варто додати, що костел надзвичайно красивий, зрештою, саме заради нього я й приїхала сюди. Цікаво спостерігати за тим, як змінюються його обриси, чим ближче підходиш до нього: спочатку у вічі впадає елегантна сигнатурка, що ближче до костелу, тим менше вона проглядається. Будете поблизу, обов’язково розгляньте фігури святих (вони, щоправда, частково зруйновані), стрілчасті вікна, а ще двері споруди.

Оскільки останній автобус до Тернополя уже відправився, ми вирішили йти до Кровінки, тож на цьому огляд Лошнева закінчився. До заявленої в заголовку четвертої причини відвідати це село можна додати й природу, зокрема ту, котру спостерігали дорогою сусіднього населеного пункту. Але причин сюди приїхати таки можете назбирати більше, бо Вікіпедія ще згадує церкву 1888 року, яку в 1999 році розписував Ярослав Бурд. Ще є ботанічні пам'ятки природи місцевого значення група екзотів та Лошнівська бучина; гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення Кам'яна криниця.

костел1
костел1

вікна млина
вікна млина

костел3
костел3

гуральня
гуральня

костел2
костел2

 Анна ЗОЛОТНЮК

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео