Оксана Бучко

Чи буде альтернатива інтернатам на Тернопільщині?

16121533_1298481353543666_108465897_o

Зробити все можливе, щоб дитина під ризиком позбавлення батьківської опіки не потрапила в інтернат – це новий підхід, який збираються запровадити в Україні. Скільки часу потрібно для скорочення інтернатів і що буде з їх вихованцями розповіла експерт Інституту суспільно-економічних досліджень Лариса Самсонова у ефірі hromadskeradio.org.

За її словами, робота інтернатів стимулювалась стратегією держави. Альтернативою буде заохочення усиновлення дітей та підтримка сімей, які опинились у складних життєвих обставинах.

- У нас інтернатних закладів на сьогодні 744, там перебуває 106 тисяч дітей, - говорить експерт. - І тільки 8% цих дітей позбавлені батьківської опіки, інші - мають батьків. Ці інтернати виконують функцію соціальної підтримки неблагополучних сімей. Ми ж говоримо не тільки про альтернативу всиновлення, а про, так звані, патронатні сім’ї. Це люди, які наймаються на роботу. Їх спеціально навчають, вони за це отримують заробітну плату. І в таку патронатну сім’ю тимчасово переміщується дитина, звичайна сім’я якої знаходиться в стані кризи.

Таку стратегію уже впроваджують волонтери у Тернополі у співпраці із владою міста. Зокрема, для усиновителів проводять тренінги, під час яких іноземні експерти навчають прийомних батьків особливостей виховання дітей з інтернатів.

- За статистикою навіть альтернативні інтернатам заклади не дають необхідних результатів виховання дітей, - розповідає одна з учасників тренінгів Оксана Зіненко. – Якщо дітей брали у християнські доми при церквах, більше 80% вихованців не могли влаштувати життя належним чином після випуску із таких закладів. Єдиним вирішенням проблеми покинутих дітей є альтернативна сім’я. Тож цей напрямок потребує особливої підтримки серед населення.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео