Оксана Бучко

Чим загрожує панібратство з дітьми, пояснює психологиня з Тернополя

1.jpg (1)

Часто батьки стають занадто близькими друзями для своїх дітей. Тоді вони втрачають статус авторитета і шкодять майбутньому дорослому житті своїх чад. Про всю шкоду панібратсва з дітьми розповідає психологиня Наталія Гаєвська, яка раніше працювала у Тернополі.

Вона наголошує, що дитину не можна пробачати, якщо вона:

-не виконує доручення;

-не реагує на зауваження;

-не просить вибачення, коли не має рації.

- Батьки для дитини повинні бути не друганами, яких можна стукнути по плечу і разом піти «на пиво», а другом, порадником та опорою із великим життєвим досвідом, яким є чому навчити і що розповісти, - зауважує Наталія Гаєвська. – Дуже часто самі батьки винні в тому, що з дитиною складаються панібратські взаємини. Наприклад, син побоюється батька, який часто буває суворий, і тому активно налагоджує стосунки з мамою, у якої характер є м’якшим. Приміром, просить її не говорити татові, що він кинув заняття спортом або зустрічається з дівчиною, яка не подобається татові. Мама – погоджується. А далі – більше. Син починає у її присутності нецензурно висловлюватися, анітрохи не зважаючи на невдоволення. А мама це  терпить: «Гаразд, у моїй присутності можеш лаятись, тільки не перед татом». Мама думає, що таким чином більше зближується з сином, а насправді він уже її ні в що не ставить.

Pasted into
Pasted into

Тому психологиня стверджує, у взаєминах «батьки-діти» повинна існувати певна дистанція, яку не дозволено переступати

- Дитина – це завжди дитина, але не партнер для дорослого! Дружні і поважні стосунки  дітьми батьки повинні будувати на особистому прикладі, - звертає увагу Наталія Гаєвська. – І не треба боятися образити чи засмутити дитину своїм категоричним «ні», якщо заборона справедлива та логічна. Дитина це зрозуміє. Також від цього взаємини не стануть гіршими. Що погано, так це йти на поводу у бажань дитини, і вона буде діяти у майбутньому по цьому ж невдалому шаблону. І це вплине не лише на ставлення до батьків, а і на ставлення до людей під час роботи. Таким дітям важко працювати, важко будувати близькі стосунки.

Pasted into
Pasted into

Найбільші помилки батьків, що ведуть до панібратства:

-читати нотації «от я в твої роки»;

-задобрювати дитину, приховувати витівки від чоловіка;

-залишати без покарання відверте хамство, сподіваючись, що з віком пройде;

-ніколи і ніде не вживати нецерзурних слів;

-не підвищувати голос під час суперечок;

-не проявляти іронічне чи байдуже ставлення до людей, які потребують допомоги.

Запорукою поваги дитини до батьків є дотримання ними самими правил, які диктують.

Як запобігти панібратству між вчителями та учнями, читайте на «Терені» у наступній публікації.

Фото з архіву Наталії Гаєвської

Вибір читачів за тиждень

Відео