Тамара Коблик

Ціни на яблука побили тридцятирічний рекорд

У супермаркетах наразі плоди вітчизняного виробництва коштують у середньому 30 грн/кг. Імпортні - значно дорожчі

Цього року цінники на всі різновиди яблук значно підскочили — мінімум удвічі порівняно з вартістю у серпні 2022 року. Про це повідомляють фахівці всеукраїнського сервісу доставки продуктів Zakaz.ua, пише agronews.ua.

У супермаркетах наразі плоди вітчизняного виробництва коштують у середньому 30 грн/кг. 

 

Популярний сорт Голден нині вартує у середньому 35 грн/кг, тоді як минулого року цінник був 17,90 грн. Сорт Айдаред коштує 44,90 грн/кг (було 26 грн), Червоний принц — 42,90 грн/кг, Джонапринц — 41,99 грн/кг (було 20 грн), а яблука сорту Ред Чіф — 46 грн/кг (було 24 грн).

Наразі відпускні ціни на яблука є рекордними за всю історію незалежності України. За словами аграрних фахівців, цього року через холодну і затяжну весну дозрівання більшості сезонних фруктів і ягід значно сповільнилося. Водночас частина Херсонської та Запорізької областей, які традиційно виступали основними постачальниками цієї продукції на ринок, тимчасово перебувають під окупацією. А оскільки понад півтора року Україна перебуває в умовах постійних терористичних атак росії на цивільну інфраструктуру, а саме на систему енергопостачання, то зберігати яблука було доволі складно. Особливо окремі сорти, наприклад Голден, який дуже чутливий навіть до невеликого коливання температури повітря у фруктосховищі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео