Ни ринку у Тернополі рекордно подорожчав часник: які ціни (фото)
Порівняно з аналогічним періодом минулого року ціна цього популярного в кулінарії овоча суттєво зросла
У Тернополі стрімко подорожчав часник. Його вартість на ринку зросла приблизно на 50 гривень за кілограм порівняно з листопадом 2024-року, розповідають продавці. Відтак, деякі сорти вже сягнули рекордної позначки 200 грн/кг. Далі, як прогнозують вони, дешевше не буде.
Так, на ринку можна знайти кілька сортів часника. “Гулівер” – білого кольору, “Софіївський” та “Любаша” з частковим фіолетовим забарвленням. Вартість на всі приблизно однакова: від 80 гривень за дрібніший до 200 за більший. Також часникові голівки продають поштучно. Маленька – 5 гривень, велика – 10. Ці сорти – зимові і їх запаси закінчуються, пояснюють продавці.
Зимовий часник тримається до грудня-січня, а далі починає псуватися... Можна придбати ярий часник. Це інший вид, такий, що на весну садиться і він має дрібненькі зубчики, малесенький сам. На смак всі сорти майже однакові, хіба що ярий гостріший, ніж зимовий, – розповідає продавчиня пані Леся.
Ціна так зросла через те, що в Україні немає достатніх запасів часника, а імпорт якісного овоча досить дорогий. Левова частка часника на прилавках вирощена на дрібних сімейних господарствах. І останній врожай не був високим через погані погодні умови.
Цього року сезон нехороший, часник дуже псується. Літо було спекотне, і часник перегрівся на сонці, тому й зберігається погано. Ми його зазвичай садимо восени, а збираємо в липні-серпні, залежно від того коли достигає, – каже продавчиня.
Ярий часник значно дорожчий, попри менші розміри у порівнянні з зимовим, він вартує близько 160 гривень за кілограм. Він також зріс в ціні за останні місяці.
Раніше, в листопаді, вартість була 100 гривень за кілограм меншого часника і 150 – за великі голівки. Зараз менші – вже 150. Думаю, до весни той, що зараз коштує 150 грн, зросте до 200 гривень, – зазначає продавчиня пані Леся.
До слова, як писав Терен, у лютому 2024 року часник був значно дешевший, ніж зараз. Тоді кілограм зимового коштував близько 65 гривень, ярого – 120.
Серед покупців, з якими поспілкувався журналіст Терену, ще не всі помітили подорожчання цього важливого в кулінарії овоча. Багато хто вирощує часник на власних дачах і городах або привозить його від родичів із села, то ж іще має запаси.
Я люблю часник, але щоб не забагато, у страві має бути лише легка його нотка. За останні 2-3 місяці я використала максимум дві часникові голівки, відтак подорожчання наразі на мене не вплинуло, – каже тернополянка Ольга.
Жінка додає часник до борщу, овочевого рагу, салатних заправок. Часникові запаси поки має з дачі. Каже, якщо доведеться купувати по такій високій ціні, то це на її гаманець особливо не вплине, адже їй треба його зовсім мало.
Читайте також: Сік вичавлюють одразу на прилавку: скільки у Тернополі коштують плоди гранату (фото, відео)
Фото Терену