Тамара Коблик

Де і як спостерігати парад планет

В останні дні березня п'ять планет нашої Сонячної системи можна буде побачити на невеликій ділянці небосхилу

Рідкісну космічну подію - парад планет - можна буде спостерігати з Землі в останні дні березня. Як повідомляє Science Alert, 5 планет вирівняються в небі. 

Про це пише Уніан.

Наш місяць, Юпітер, Меркурій, Венера, Уран та Марс вишикуються в дугу з 25 по 30 березня. Однак Юпітер може загубитися в сонячному світлі після 28 числа, тому спробуйте побачити цю відносно рідкісну космічну подію до того часу.

Де подивитися парад планет

Якщо ви хочете побачити всі п'ять планет, час, темне небо та чіткий вид на горизонт є ключовими факторами.

Спостерігати за нічним небом краще за містом, далеко від яскравого світла. Побачити планети на західній частині небосхилу можна буде відразу після заходу Сонця.

Венеру буде найлегше виявити неозброєним оком, оскільки це третій за яскравістю об'єкт на небі після Сонця та Місяця. Однак деякі інші планети, такі як Уран та Меркурій, важче розгледіти. 

Юпітер та Меркурій будуть низько над горизонтом, тому вашому погляду не повинні заважати дерева й будинки.

Хоча більшість планет мають бути видимими неозброєним оком, для спостереження за Ураном знадобиться бінокль або навіть телескоп.

Парад планет 2023 / фото NASA

Читайте також: У Тернополі вже вдруге від початку року спостерігали місячне гало 

Куди дивитися після заходу Сонця

Незабаром після того, як Сонце опуститься за горизонт, подивіться на захід. Низько на небі, де Сонце щойно зайшло, Юпітер і Меркурій з'являться поруч. Дует буде видно менше години після заходу. Після цього вони підуть за горизонт і ви їх не побачите.

Тепер прийшов час помилуватися Венерою - найяскравішим зіркоподібним об'єктом на нічному небі, що ширяє над Юпітером, - і пошукати Уран в бінокль.

Уран буде вище і лівіше Венери, зовсім поруч. У вас буде година-дві, щоб знайти її, перш ніж цей дует також сховається за горизонтом.

З іншого боку, у вас буде достатньо часу, щоб помилуватися Марсом. Він буде яскраво-червоним і високо на південному заході неба, над півмісяцем і трохи ліворуч від нього з 25 по 27 березня, потім під Місяцем 28 березня і пізніше.

Як побачити Сатурн

Щоб побачити Сатурн, необхідно прокинутися до світанку. Він буде висіти низько над східним горизонтом незадовго до сходу Сонця 27 і 28 березня.

Довідка. Парад планет - рідкісне астрономічне явище, при якому планети Сонячної системи виявляються «на одній прямій» від Сонця з розкидом в 20-30 градусів. При цьому вони знаходяться більш-менш близько одна до одної на небесній сфері.

Читайте також: На Тернопільщині перед Водохрещем з'явилася веселка (фотофакт)

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео