Оксана Мацьопа

Судитимуть депутата з Тернопільщини, підозрюваного у переправленні військовозобов'язаних за кордон

Підозрюваний допоміг незаконно виїхати за кордон 74 військовозобов’язаним чоловікам

Фігуранти двох проваджень загалом незаконно переправили за кордон 122 чоловіків призовного віку, переважна більшість яких були вихідцями Тернопільщини, а також сусідніх – Львівської, Івано-Франківської та Хмельницької областей.

Слідчі встановили незаконну діяльність мобілізованого депутата однієї із сільських рад Тернопільщини. У військовій частині він вносив прізвища своїх клієнтів, як водіїв-волонтерів, які виїжджали за гуманітарною допомогою для ЗСУ. На підставі сфальшованих листів ця інформація потрапляла до автоматизованої інформаційної системи. У такий спосіб протягом липня 2022 – січня 2023 років підозрюваний допоміг незаконно виїхати за кордон 74 військовозобов’язаним чоловікам.

Ще одне кримінальне провадження відкрили щодо тернополянина. Він організував незаконний виїзд за межі України для 48-ми чоловіків призовного віку. Усі виїжджали за системою «Шлях», як водії, які мали привезти гуманітарну допомогу, але жоден з цих не повернувся з-за кордону. Тернополянин є засновником громадської організації. Працював з двома спільниками.

В обидвох випадках кримінальне провадження проводилося за ч. 2 ст. 332 Кримінального Кодексу України «Незаконне переправлення осіб через державний кордон України». Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п'яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. 

Фото: Державна прикордонна служба України

Вибір читачів за тиждень

Відео