Діарея при ковіді: основний чи побічний симптом?

Новини компаній

Коли мова заходить про коронавірус, усі пам'ятають про важкі респіраторні симптоми, які спричиняє цей вірус. Слабкість, втомлюваність, стрибки температури, втрата апетиту — наступна група ознак, що з'являються у фокусі уваги. Прояви з боку шлунково-кишкового тракту — менш поширене явище, проте, якщо вірити статистиці, кожен п'ятий ковідний пацієнт стикається з діареєю та іншими розладами травлення.

man-suffering-with-severe-stomach-pain-sitting-at-home-hand-of-mature-guy-holding-abdomen-suffering-from-ache-diarrhea-or-indigestive-problem-caucasian-guy-pressing-on-belly-on-painful-sensation_516988-2357.jpg?w=740

Що викликає діарею при ковіді

Різні сценарії, за якими розгортається клінічна картина, дають змогу говорити про два варіанти діареї за ковіду.

  1. Розлад ШКТ як неспецифічний симптом коронавірусу. Згідно зі статистикою, найчастіше ковідна інфекція вражає дихальні шляхи. Але віруси COVID-19 можуть використовувати також клітини кишківника, щоб вбудуватися в них і запустити механізм хвороби. Внаслідок цього порушується баланс мікрофлори, відбувається збій у засвоєнні їжі. Дисбіоз негайно проявляють себе симптоматикою з боку травної системи: розладом випорожнень, спазмами, нудотою т.і.
  2. Діарея при ковіді як наслідок антибіотикотерапії. Нерідко коронавірус супроводжується вторинною інфекцією, наприклад, пневмонією. У медикаментозний план лікування включають антибіотики, які завдають удару по шкідливим і по корисних мікроорганізмам. Першим страждає кишківник, адже його внутрішній біом руйнується, слизова стінок стає тонкою і нездатною до процесу травлення та самозахисту. 

Пробіотики при COVID-19

В обох випадках лікар порадить дотримуватися дієти та вживати якомога більше пробіотиків. Такі засоби містять у складі корисні бактерії, які підвищують чисельність здорової мікрофлори кишківника та винищують патогени. Пробіотики не здатні замінити антибіотики, якщо в них є потреба, але їхній підтримувальний ефект — прекрасний компонент загальної боротьби з ковідом. Ентерол® — один із таких препаратів. Його ефективність доведена лабораторними дослідженнями, а у списках рекомендацій від фахівців він з'являється дуже часто. Препарат можна приймати паралельно з будь-якими іншими ліками. Він не має протипоказань, обмежень за віком, не викликає побічних ефектів. З Ентеролом мікрофлора кишківника відновлюється в лічені дні. Препарат не просто усуває причину дисбактеріозу і “заселяє” кишківник корисними бактеріями, а живить слизову і сприяє швидкому зростанню власної мікрофлори. Тобто, одночасно бореться і з причиною хвороби, і з наслідками!

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео