Домініканський костел у Чорткові – унікальна діюча споруда сьогодення (фоторепортаж)

102-tserkvy-web

Майже кожен турист, який побував у Чорткові, знає про славетний Домініканський костел, або Костел Mатері Божої Святого Розарія та святого Станіслава.

В деканальному храмі римо-католики Чортківського деканату й досі проводять богослужіння. Окрім того, споруда відкрита для усіх охочих з 8-9 ранку майже до 21-22 години вечора.

Фундатором костелу був Станіслав Гольський. До речі, його ж і поховали у крипті.

Собор-в-Чорткове
Собор-в-Чорткове

Про перший храм майже нічого не відомо достеменно. Детальні згадки датуються кінцем ХІХ століття. Саме тоді через брак місця та велику кількість парафіян духівництво вирішило збільшити споруду.

img_3677
img_3677

Будівництво відбувалося під керівництвом відомого польського архітектора та професора Краківського університету Яна Саса-Зубжицького. За його наказом на початку XX століття розібрали частину мурів, видозмінили форму костелу, прикрасивши його елементами надвіслянської готики, зокрема скульптурами святих.

09037640
09037640

За часів Першої та Другої світових воєн костел, на щастя, майже не постраждав.

1448
1448

Добратися до культової споруди з Тернополя можна прямим рейсовим автобусом Тернопіль-Чортків. Дорога триватиме близько півтори години. Від автобусної в Чорткові до костелу можна доїхати маршрутним таксі, автівкою служби таксі, або дійти пішки (близько двох кілометрів).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео