Донька маршала Пілсудського стала пілотом-асом після закінчення Кременецької школи планеризму (фото)

ядвіга пілсудська

Про те, що у 30-их роках ХХ століття у Кременці працювала одна з найкращих і найпопулярніших шкіл планеризму сьогодні загально відомо. У кінці 1930-х років Волинська планерна школа «Соколина Гора» була в переліку кращих в країні. Та мало-хто знає, що свідченням її популярності був і той факт, що  випускницею була донька маршала Юзефа Пілсудського - Ядвіга Пілсудська. Дівчина вступила до школи у віці сімнадцять років. Ядвіга Пілсудська була наймолодшою дівчиною-пілотом у Польщі на той час, пише «ВолиньPost».

Також про надзвичайно високий рівень школи говорить те, що Ядвіга Пілсудська жила у Варшаві і щотижня до Кременця їздила на навчання потягом. У майбутньому, досвід здобутий у Кременецькій планерній школі допоміг Ядвізі стати пілотом-асом Королівських авіаційних сил Великої Британії. Під час Другої світової війни стала однією з небагатьох жінок, котрі брали участь у повітряній битві за Британію.

планерна школа1
планерна школа1

Кременецьку планерну школу «Соколина Гора» створили з ініціативи професорсько-викладацького складу Кременецького ліцею в серпні 1933 року. Ініціатором її утворення став один з викладачів ліцею, який захоплювався авіацією, разом із студентами побудував планер. Група об’їхала околиці міста і знайшла місце, де почали здійснювати перші польоти. Місцевість Кременця для цього надзвичайно вдала.

планерна школа
планерна школа

Фото «ВолиньPost»

Вибір читачів за тиждень

Відео