Орест Сарматський

Дощі у травні покращать ситуацію з урожаєм (Агроновини)

1501 (Copy)

Дощі, які спостерігалися в Україні на початку травня, покращать ситуацію з майбутнім урожаєм після посушливої весни й практично безсніжної зими. 

Про це розповіла начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко, повідомляє УНІАН.

– Для більшості культур дощі підуть на користь – опади хоч і запізнілі, але випадуть не занадто пізно. Ситуація з посівами й сходами однозначно покращиться там, де їх випала достатня кількість (в центрі й на заході країни – ред.). Але на півдні їх не було: в Одеській, Херсонській, більшій частині Миколаївської та Запорізької областей посуха нікуди не поділася, ситуація досить складна, – зауважила Адаменко.

За її словами, хоча дощі позитивно вплинуть на ріст плодових дерев – черешні, абрикоса, це не зможе повернути урожай, який загинув під час заморозків у кінці березня – початку квітня. Експертка також зауважила, що велика ймовірність того, що посухи останніх років будуть повторюватися в Україні протягом наступного десятиліття.

Зараз формується прообраз майбутнього клімату. Погода майбутнього десятиліття буде нагадувати посухи останніх років. Такі зими, тобто їх відсутність, будуть спостерігатися все частіше. Але це не означає, що потрібно садити тільки теплолюбні культури, а відмовлятися від озимої пшениці Україні точно поки не варто, – заявила Адаменко.

1502 (Copy)
1502 (Copy)

Українці ризикують втратити недооформлені земельні паї

За два роки невитребувані паї перейдуть до власності держави, якщо власники їх не оформлять.

Про це розповів голова Держгеокадастру Денис Башлик, повідомляє AgroPolit.
– Я зараз не згадаю, це два роки чи три, там є певний дедлайн. Найбільш актуальна інформація з’явиться за місяць, але я вважаю, що це питання мусить бути обов’язково вирішене, щоб люди мали змогу оформити землю. Зараз найбільш повна інформація знаходиться на місцях і нам потрібно її опрацювати, – зауважив Башлик. 
Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео