Орест Сарматський

Дві третини території України можуть стати зоною ризикованого землеробства — Лещенко (Агроновини)

0501 (Copy)

Подальші зміни температурного режиму можуть призвести до того, що дві третини території України стануть зоною ризикованого землеробства.

Про це розповів Роман Лещенко, міністр аграрної політики та продовольства України.

- Сільське господарство дуже вразливе до кліматичних змін, і вже сьогодні в Україні кліматичні зони землеробства зсуваються на північ на сотні кілометрів. Ми бачимо, що температурний режим зріс більш як на градус за Цельсієм за 10 років. І це дуже серйозно впливає на зону землеробства. Якщо говорити об'єктивно, з такою динамікою, як сьогодні, ми можемо дійти до ситуації, коли 2/3 території України стануть зоною ризикованого землеробства, — повідомляє міністр.

За словами Лещенка, глобальна зміна клімату несе дуже великі загрози для сільського господарства — насамперед, зниження продуктивності виробництва, втрати стійкості екосистем, погіршення якості життя людей.

- Ми вважаємо, що нам потрібно переходити до більш ощадливих засобів обробітку ґрунту з точки зору технологій. Збільшити частку органічної продукції. Дуже суттєвою є реалізація політики зрошення і меліорації, стратегія якої була закладена урядом ще в 2019 році, — підкреслив урядовець.

Крім того, дуже важливим є питання про покарання і контроль за незаконне розорювання природоохоронних територій, відновлення лісосмуг, а також група питань стосовно консервації земель з метою заліснення, залужнення і ревіталізації. На часі — необхідність повномасштабного перегляду механізмів реалізіації як аграрної, так і екологічної політики.

Джерело: https://agravery.com/uk

У європейських супермаркетах українську олію продають удвічі дешевше

На полицях українських магазинів рекордні ціни на вітчизняну соняшникову олію: 60-70 грн за 0,8-0,9 л. Утім на полицях європейських супермаркетів українська олія коштує удвічі дешевше. Про це повідомляє tsn.ua.

- Дуже шкода, що соняшникову олію українського виробника, мені вигідніше привезти з Чехії, ніж купити в Україні. Ціна такої олії на чеських полицях — 35 грн/л. Попри те, що два кордони вона перетнула, вона вдвічі дешевша, ніж в Україні, — розповідає Михайло Король, користувач Facebook.
В українських супермаркетах картина не дуже втішна — 71-76 грн/л. Найдешевша — понад 43 грн, але це за 0,5 л.
- Ситуація з олією в Україні унікальна: якщо в усьому світі ціна впала майже на 10%, то в Україні олія лише дорожчає. За рік олія зросла на 89%. Від початку року — на 59%, а за останній місяць на 3,8%. Тобто не було жодного місяця, коли вона падала у ціні, а в світі впала, — пояснює Олег Пендзин, економіст.
За його словами, річ у тім, що на українському ринку всього декілька великих виробників, а тому й спекулювати цінами просто. Споживачу немає обирати з чого: є дорога оливкова, а є соняшникова. А весь світ пропонує ще й інші види олій.
-Натомість до Європи наші виробники вимушені продавати олію вже за реальними цінами. Якщо вони там поставлять ціну не 28-29 чеських крон, а поставлять 50 чеських крон, то він з тим товаром лишиться. Ніхто у нього не візьме той товар, — додав Пендзин.
Наразі прогнози для українських споживачів невтішні: якщо держава не втрутиться, то українцям надалі продаватимуть вітчизняну олію вдвічі дорожче, ніж іноземцям. Джерело: https://agravery.com/uk

Вибір читачів за тиждень

Відео