Дмитро Юрас

«Було що згадати…» : як писали Радіодиктант національної єдності у Тернополі (фото, відео)

Цьогорічний радіодиктант був 25-й в історії нашої країни. Текст “Магія голосу” написала відома українська письменниця Оксана Забужко. Диктором став військовий, письменник та музикант Павло Вишебаба

Радіодиктант національної єдності провели у Тернополі 25 жовтня. Захід в Державному обласному архіві відвідали кілька десятків людей, серед яких: переселенці, студенти, викладачі, представники громадських організацій та працівники архіву.

Сьогодні в кожному домі пишуть диктант. Кожен може приєднатися. В університетах, школах, на робочих місцях долучаються до спільного написання диктанту. Ми вирішили теж провести такий захід… Запросили багато переселенців, тому що досі  існує стереотип, що переселенці не володіють українською мовою. Ми хочемо це нівелювати. Мова це те, що має нас об'єднувати, – каже виконувачка обов'язків начальника управління інформаційної політики та комунікації з громадськістю Тернопільської ОВА Надія Ящищак.

Цьогорічний текст диктанту “Магія голосу” написала відома українська письменниця Оксана Забужко. Диктором став письменник, музикант та військовий - Павло Вишебаба.

Текст сподобався, було що згадати. Наче не важко, просто треба було з лапками розібратися. Були моменти, нюанси, але це гарна перевірка себе. Дочекаємося результатів - подивимося. Я гадаю, що написала на достатній рівень, а він повинен бути 100 відсотків, щоб не було соромно перед сином. Пан Вишебаба дуже гарно читав, голос приємний, недаремно його обрали сьогодні диктувати, – ділиться враженнями представниця ради ВПО Тернопільської ОВА та громадської організації “Наші душі небайдужі” Юлія Бурангулова.

Юлія Бурангулова разом зі своїм 13-річним сином Іваном пише радіодиктант

Все сподобалось, дуже гарно диктор робив акценти. Було все зрозуміло й чутно – каже 13-річний син пані Юлії - Іван.

Цьогорічний радіодиктант був 25 в історії нашої країни

Студентка Каріна вже не вперше пише радіодиктант. Зізнається, що текст для неї був важкий.

Я востаннє писала диктант попереднього року. І зважаючи, що я рік не писала подібні тексти - мені було важко з окремими реченнями. Я думаю, що в мене буде достатній бал, але невисокий. А в загальному, тембр голосу Павла Вишебаби мені сподобався, приємно було слухати, – говорить студентка ТНПУ ім. В. Гнатюка Каріна Гулянська.

Після написання диктанту, всі охочі могли взяти участь у проєкті Олени Зеленської - “Ти як?”. Організатори пропонували написати свій щоденник стійкості.

Кожен згадає, який в нього був момент, коли він зрозумів, як себе тримати, тренувати цю стійкість. Ці історії в листопаді будуть в архіві “Історії стійкості”. 10 з них відберуть і вони увійдуть у ролик, який транслюватимуть на телебаченні, в різних закладах та центрах, – розповіла координаторка програми “Ти як?” у Тернопільській області Леся Косовська.

Фото автора та Тернопільської ОВА

Відео Терену

Вибір читачів за тиждень

Відео