Євгенія Цебрій

Двох лікарів суд визнав винними у смерті Ромчика Кулака з Тернополя: як їх покарали

Вирок інфекціоністці і хірургу оголосили 12 травня після 4 років судового процесу

Медиків Жидачівської райлікарні на Львівщині визнали винними у смерті 12-річного Романа Кулака з Тернополя. Крапку у цій справі поставив Миколаївський районний суд 12 травня після 4 років судового процесу. Про це Терену повідомив потерпілий у справі батько хлопчика Володимир Кулак. 

Нагадаємо, Ромчик Кулак помер  27 червня 2017 року через неправильно встановлений діагноз. Під час канікул у бабусі з дідусем на Львівщині хлопчик потрапив до Жидачівської райлікарні із гострим болем у животі. У нього була кишкова непрохідність, однак медики спочатку лікували тепловий удар, потім гастрит, через що втратили дорогоцінний час. Після двох операцій хлопчик помер.

Згідно з вироком, лікарів визнано винними за ч. 2 ст. 140 Кримінального кодексу України - неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником.

Вирок лікарям Миколаївський районний суд суд оголосив 12 травня

Так, черговій лікарці-інфекціоністці Ганні Чущак суд призначив покарання у вигляді двох років позбавлення волі. Однак звільнив її від відбування покарання з іспитовим строком у 1 рік. Черговому хірургу Юрію Михайлюку суд призначив три роки позбавлення волі з позбавленням права займатися лікарською діяльність на три роки. На підставі закону України «Про амністію у 2016 році» лікар звільний від відбування покарання.

Обвинувачені своєї вини у суді не визнали. Вирок може бути оскаржений в апеляційному суді упродовж 30 днів з моменту його проголошення.  

За словами Володимира Кулака, за всі ці роки суд призначив понад сотню засідань. Приблизно 60 з них відбулися, 50 - не відбулися. 

Понад сотню разів я їздив до суду у Миколаїв Львівської області. Це більше 300 км у дві сторони - загалом майже 40 тисяч кілометрів, - каже чоловік. 

Батько Ромчика Кулака каже, що для нього вкрай важливо було добитися справедливості, адже такі лікарі не мають працювати у лікарні. До слова, Ганна Чущак звільнена з лікарні за порушення у наданні меддопомоги. А Юрій Михайлюк продовжував з перервами працювати до вироку суду - поки тривав розгляд справи було винесено 8 ухвал про його відсторонення від роботи. 

Фото Володимира Кулака


Вибір читачів за тиждень

Відео