Ростислав Фук

Дворічній тернополянці видалили пухлину вагою понад кілограм

Недуга вперше проявилася на початку травня, під час поїздки до бабусі на Черкащину

Унікальну операцію з видалення пухлини провели у Львові 2-річній тернополянці Марії Мурняк. Про це повідомили у пресслужбі Дитячої Лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова.

Новоутвір сягнув загрозливих для життя дитини розмірів. До того ж – був злоякісним та міг спричинити виникнення метастазів.

Недуга вперше проявилася на початку травня, під час поїздки до бабусі на Черкащину. Марійчина мама змінювала доньці підгузок і жахнулась. Він був весь у крові. Налякана жінка помчала з дитиною до найближчої лікарні. Черкаські медики зробили УЗД і побачили звідки кров у сечі. На правій нирці дівчинки було гігантське утворення. Ним виявилася нефробластома – пухлина нирки, яка є найбільш поширеним злоякісним ембріональним захворюванням у дітей. Тобто утвір від самого початку непомітно зростав разом з Марійкою.

На момент обстеження розмір пухлини сягав уже 20 см, а вага становила більше кілограма. І це при тому, що сама Марійка важить лише 12 кг. Потрібно було негайно видаляти. Адже пухлина вже тисла на внутрішні органи та могла спровокувати сильну кровотечу, яка призвела б до загибелі крихітки.

За порятунком черкаські спеціалісти скерували родину Марійки до Львова - у Лікарню Святого Миколая. Відразу взятися за видалення нефробластоми наші спеціалісти не могли. Спершу необхідно було знищити ті пухлинні клітини, які вже потрапили у кровоносну систему дівчинки. І разом з тим – «пригасити» подальше їхнє потрапляння до кровотоку. Для цього наші лікарі екстрено призначили маленькій пацієнтці хімієтерапію. Коли дівчинка пройшла курс, хірурги взяли її на операційний стіл, – йдеться в повідомленні.

У ході втручання спеціалісти відділили пухлину від життєво-важливих органів, до яких вона приросла: дванадцятипалої кишки, діафрагми, печінки, товстої кишки та нижньої порожнистої вени. Разом із нефробластомою довелося видалити і праву нирку Марійки. Операція тривала близько трьох годин і минула успішно.

Зараз маленька пацієнтка має пройти ще один курс хімієтерапії, аби остаточно знищити ті пухлинні клітини, які можливо ще циркулюють у її крові.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео