Дарія Шевченко

Експерти прогнозують подорожчання продуктів

Через війну суттєво може зрости вартість м’яса, хліба та молока. Овочі подорожчали на рекордні 85%

Впродовж року ціни на продукти харчування періодично зростали. Зараз, в осінньо-зимовий період експерти прогнозують підвищення вартості окремих продуктів, пише agronews.ua. 

Прогноз щодо м’яса

Відносно м’яса, то воно подорожчало через скорочення поголів’я, знищення ферм, зокрема, на Сході. Також значна частина потужностей знаходиться на окупованих територіях та в зонах бойових дій.

Категорія м’яса найбільш чутлива. Тому що по ній пішло подорожчання по всіх видах продукції – по курятині, свинині і особливо по салу. Зростання цін з початку року склало близько 50 відсотків і продовжуватиме зростати. Наприклад, середні ціни на сало за останній місяць зросли на 15 відсотків. І загалом з м’яса зростання цін у середньому відбулося близько семи відсотків порівняно з попереднім місяцем, – розповіла  керівниця громадської організації "Агрополітичний діалог “Аграрна рада” Інна Мєтєлєва.

Ціни на хліб

За її словами, зростають ціни на хлібобулочні вироби, зокрема дорожчає хліб приблизно до 10 відсотків щомісяця.

Щодо хлібобулочних виробів, хліба, борошна, то зернових цього року зібрано достатньо, є перехідні залишки, тому зростання цін на ці продукти пов’язане також із вартістю енергоносіїв та пального, а не з нестачею сировини, – зазначила Інна Мєтєлєва.

Чи подорожчає молоко

Як повідомили експерти аналітичної платформи Інфагро, виробники свіжих молочних продуктів планують збільшити вартість своєї продукції.

Незважаючи на зниження темпів зростання продажів, виробники мають намір і надалі піднімати ціни на свої продукти, пояснюючи це збільшенням вартості сировини. Однак суттєвим подорожчанням все ж таки бути не повинно, – зазначили вони.

Також фахівці радять звернути увагу і на той факт, що в період холодів корови дають менше молока, що теж відбиватиметься на ринку.

Прогноз щодо овочів

Щодо овочів, вартість зберігання цієї продукції зростатиме з урахуванням цін на енергоносії, тому це вплине і на вартість продуктів. Також відчуватиметься вплив подорожчання пального та, відповідно, логістики.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео