Електрогриль чи пательня-гриль: що краще?
На правах реклами
Однозначно відповісти на це питання важко: занадто багато чинників потрібно враховувати, включно із ціною. І все ж ми спробуємо, розглянувши проблему вибору із різних боків.
Що можна приготувати
Якщо мова йде про електрогриль, то це залежить від його різновиду: є призначені для барбекю, і на них вдало виходять стейки, овочі чи риба. Вафельний різновид ідеальний для приготування десертів, а пристрій для сендвічів підійде для швидких сніданків чи перекусів. Є і універсальні моделі: такий електричний гриль, особливо професійного рівня, здатен приготувати практично будь-які страви.
Що стосується пательні-гриль, то на ній теж можна готувати стейки, смажити котлети для бургерів, рибу, гриби, морепродукти та овочі. Такий кухонний пристрій має ребристе дно із ребрами розмірами не менше 5х5 мм. Завдячуючи їм їжа майже не контактує з основною поверхнею, а зайвий жир стікає в жолоби між ребрами.
Функціональність
Електрогриль тут має значну перевагу:
- є багато режимів приготування різних страв;
- є функція підігрівання, що дає змогу мати теплу їжу тривалий час;
- регулювання температури є навіть у бюджетних моделях;
- дві поверхні для обжарювання;
- панелі легко зняти для прибирання залишків їжі, їх можна мити теплою водою під краном;
- трапляються моделі з контейнерами для інгредієнтів, збирання жиру та рідин.
У пательні-гриль ці функції відсутні, їжу потрібно перевертати, слідкуючи, щоби страва не пригоріла та просмажилася рівномірно. Важливими чинниками є матеріал виготовлення пательні та наявність антипригарного покриття.
Чавунні занадто важкі, вони довго гріються, повільно стигнуть та гарно миються. Алюмінієві легкі, але без антипригарного покриття продукти будуть прилипати до поверхні. Найкращий варіант — пательня із тефлоновим покриттям.
Що безпечніше
Страви, приготовані на електрогрилі, вважаються більш корисними, адже вони не потребують додавання жиру, а для пательні олія є обов'язковим інгредієнтом.
Але із погляду безпеки для організму навіть у випадку з електричним грилем потрібно дотримуватися таких правил:
- м'ясо, рибу та овочі потрібно маринувати, що мінімізує кількість токсинів у готовому продукті;
- нарізайте порції шматочками середніх розмірів, інакше вони підгорять чи повністю не просмажаться;
- хорошою можна назвати практику загортання продуктів у пергамент перед їхнім закладанням у пристрій;
- наявність піддона для жиру є обов'язковою, навіть якщо він не входить до комплекту постачання.
Що ж вибрати?
Головне — враховувати власні пріоритети. Якщо бюджет обмежений або вам потрібен мобільний девайс, ваш вибір — пательня-гриль. Коли не першому місці функціональність та користь для здоров'я, електрогриль поза конкуренцією. Він кращий і для тих, хто не є досвідченим кулінаром, але хоче мати можливість приготування страв максимально швидко і просто.