Орест Сарматський

Фермери отримають дотації на гектари і на працівників (Агро-новини)

0201 (Copy)

Фермерські господарства уже в цьому році зможуть отримувати допомогу на гектар земель і на працівників, які працюють в господарствах.

Про це заявив заступник міністра аграрної політики України Віктор Шеремета, передає Agronews.

За його словами Кабінет міністрів України вніс відповідні зміни до урядової постанови №106 від 7.02.2018 року «Про затвердження порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств. Документ має бути опублікований уже на цьому тижні.

Заступник міністра повідомив, що після вступу в дію змін, вони будуть діяти на постійній основі починаючи з цього року.

– Ми внесли дві зміни до порядку використання коштів держпідтримки фермерів. Одна зміна – це пряма підтримка на гектар, так само як у Європі – 100 євро, у нас 3 тисячі гривень на площу до 20 га. Тобто фермери можуть отримати до 60 тисяч гривень на площу. Але фермери, які створилися з 1 січня 2016 року, тобто новостворені господарства, – повідомив заступник міністра.

Він проінформував, що друга зміна — це запровадження дотації на члена фермерського господарства у розмірі 9,5 тисяч гривень на члена господарства.

– Це пряма підтримка, це дотація на працюючого зареєстрованого члена господарства. Але ця сума складає не більше 30 тисяч, тобто три члена господарства отримають цю дотацію. Як правило невеликі наші господарства мають у своєму складі не більше трьох членів, якщо більше господарство, то воно отримає все одно на трьох членів, – повідомив Шеремета.

За його словами, постанова також розширила список банків, за кредити в яких фермери мають право отримати компенсацію від держави. Раніше це були тільки чотири державних банки – тепер також комерційні.

Україна майже увесь казеїн продає за кордон

0202 (Copy)
0202 (Copy)

В Україні останніми роками активно росте виробництво казеїну і практично весь іде на експорт.

Про це  говориться у повідомленні Асоціації виробників молока.

– За підсумками 8-ми місяців цього року було вироблено 5,9 тис. казеїну із них на експорт пішло 5,7 тис. т. Приріст за рік склав 9,2%. В тому числі, у серпні виробництво склало 934 т, що на 8,9% більше, ніж у серпні минулого року, – говориться у повідомленні.

Найбільшим експортером казеїну в Україні є «Тернопільський молочний завод» –1,5тис. т за підсумками січня-серпня. Поставляють його здебільшого до Польщі (63,5%).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео