Олеся Поліщук

Футбол Тернопільщини: перший гол в історії «Ниви»

0aaa167a86fa419c

Житель Підгайців Петро Калиняк забив перший гол в історії тернопільської «Ниви». Це сталося 22 липня 1978 року під час матчу на кубок області.

e330218547210033
e330218547210033

Як розповів він «Суспільному», витоки тернопільської «Ниви» сягають 70-х років ХХ століття.

- На стадіоні «Нива» в Підгайцях в 1978 році зародилася команда. І ця команда пішла потім в Бережани, а далі в Тернопіль. І тернопільська «Нива» почала свій шлях із підгаєцької «Ниви».

За його словами, у 1978 році в Підгайцях створили футбольну команду під назвою «Нива». А в Бережанах була команда «Маяк», яка брала участь у чемпіонаті Тернопільщини.

- По завершенні першого етапу чемпіонату в Бережанах почали проводити реконструкцію стадіону. Виникла дилема, де проводити фінальну частину чемпіонату області – в Жукові чи в Підгайцях. Вибір місцевого керівництва таки припав на Підгайці. Бережанський «Маяк» виграв перше місце у другій зоні чемпіонату області і фінальну частину проводили вже в Підгайцях. Обласна федерація футболу затверджує нову назву команди «Нива», – розповів Петро Калиняк.

22 липня 1978 року на кубок області грали з командою Великих Гаїв. Саме тоді він забив перший гол в історії новоствореної команди.

- Таке не забувається. Це перший гол в Тернополі на центральному стадіоні на третій хвилині. Передача була на лівий фланг. І я відірвався від захисника і перекинув м’яч через воротаря в дальній кут.

За фахом Петро Калиняк – товарознавець продовольчих товарів. Працював заступником голів місцевої райради та райдержадміністрації. Зараз чоловік на пенсії.

- Ми колись грали не за гроші. А зараз всі грають за гроші. Хто дає більше, тоді хлопці туди й переходять.

Петро Калиняк дописував у місцеву пресу про футбольне життя збирає краєзнавчу літературу про спорт та має колекцію футбольних афіш та нагороду від футбольної асоціації.

- Ми грали з київським «Динамо». 18 жовтня 2015 рік. Тоді було присвячено матч пам’яті полеглих Героїв Небесної Сотні та антитерористичної операції в Україні. Зірки футболу тоді грали за «Динамо» Київ: Анатолій Дем'яненко – він приїхав як тренер, Олег Саленко, Василь Рац, Віктор Хлус, Іван Яремчук, Володимир Лозинський, Юрій Дмитрулін, Віталій Косовський, – каже чоловік.

Він і тепер організовує пам’ятні матчі.

- У нас 60 років буде в воротаря Мороза Юри. І 50 років, який грав за нас, ми тоді стали чемпіоном у 2005 році, Чернець Юра. Ми теж думаємо їм разом провести футбол на нашому стадіоні в Підгайцях. Думаємо, що зіграємо з фіналістами кубка 2016 року тернопільською «Нивою».

Фото з сайту Суспільного

Вибір читачів за тиждень

Відео