Тамара Коблик

5 вересня в історії Тернопільщини

5

Цього дня народилися:

Базар Антін (1898, с. Настасів, нині Тернопільского району –  09. 11. 1968, м. Торонто, Канада) –  ветеринар, громадський діяч.

Белошицький Руслан (1979, м. Тернопіль) - керівник Управління забезпечення реалізації повноважень у Тернопільській області.

белошицький
белошицький

Береза Володимир (1895, м. Бучач –  Соловецькі острови, нині РФ) –  військовик. 1914-1419 – старшина Легіону УСС та УГА. Загинув в ув’язненні.

Бучинський Йосип (1891, с. Застав’є, нині Тернопільського району - рік і місце смерті невідомі) – релігійний і культурно-просвітній діяч. 1940 року заарештований та розстріляний органами НКВС.

бучинський
бучинський

Каліщук Наталія (1960, м. Тернопіль) – інженер, громадська діячка, меценат. Автор публікацій у фахових виданнях.

Колодій Франц (1897, с. Нова і Стара Могильниці Теребовлянського району –  29. 04.1985, м. Джерсі-Сіті, США – кооператор, політичний і громадський діяч. Воював в УГА.

Кравець Олег (1955, с. Устечко Заліщицького району) – економіст, правник, громадський діяч.

кравець
кравець

Куца Ольга (1953, с. Стриганці Бережанського району) –  вчений у галузі літературознавства. Доктор філологічних наук (1997), професор (2002). Автор низки наукових праць із драгоманознавства, франкознавства, шевченкознавства.

куца
куца

Николай (в миру –  Грох Іван Михайлович; 05. 09. 1954, с. Галич, нині Підгаєцького району) – релігійний діяч.

Николай_(Грох)_в_Парке_славы
Николай_(Грох)_в_Парке_славы

Сливка Павло (1949, с. Клебанівка Підволочиського району) – педагог, музейник, історик, краєзнавець, громадсько-політичний діяч. Автор публікацій на історичні, краєзнавчі, релігійно-церковні і суспільно-політичні теми у ЗМІ, збірниках.

сливка
сливка

Шкарупа Інга (1981, м. Тернопіль) –  спортсменка (спортивна гімнастика). Майстер спорту міжнародного класу (1997).

шкарупа
шкарупа

Шмигановська Ірина (05. 09. 1967, смт. Гусятин) – спортсменка (біатлон). Майстер спорту СРСР (1988).

шмигановська
шмигановська

Шпинда Марія (1959, с. Піщане Зборівського району) – господарник.

шпинда
шпинда

Цей день в історії Тернопілля:

1648 – жителі Деренівки, разом із мешканцями сіл Довге, Янів (нині с. Долина), Хоростків штурмували замок у Будзанові, спалили двір пана Замяховського, а також костел в Янові та маєток Блажевського.

1921 у Бережанах відбувся суд над дев’ятьма патріотами зі села – Кирилом Крисою і його товаришами за те, що під час українсько-польської війни розброїли у Золотій Слободі польську поліцію, а декілька поліцаїв передали українській військовій команді.

1946 – зіткнення ОУН з МВС у селі Бабинці Борщівського району Тернопільської області (загинув кущовий пропагандист Михайло Гуска-Тополя)

1993 – із с. Залужжя на цвинтар у с. Поручин Бережанського району перенесено останки трьох вояків УПА, у т. ч. повстанського лікаря, сотника УПА Яромира Олесницького.

1999 – на місцевому цвинтарі у с. Ланівці Борщівського району перезахоронено двох вояків УПА (псевда «Чорноморець» і «Смик»).

2004 – створена громадська обласна організація “Захист Дітей Війни”.

2014 – під час війни на сході України (АТО), потрапивши у засідку російського спецназу, загинув уродженець Білозірки Андрій Юркевич («Грізлі»; 1982 р. н.).

2014 – під час війни на сході України (АТО) загинув уродженець села Кам’янки Іван Воробель (1981 р. н.).

У першу неділю вересня відзначається День підприємця України. Воно було встановлене президентським указом 5 жовтня 1998 року. Мета свята — підкреслити важливість підприємницької діяльності у розвитку економіки країни та демократії.

den_pidpryyemcya_ukrayiny
den_pidpryyemcya_ukrayiny

Правом ведення підприємницької діяльності в Україні має кожен громадянин. Це закріплено нормами Конституції країни. Крім того, роботу підприємців України регламентують кілька законів. Це, зокрема, закон «Про підприємництво», закон «Про підприємства», закон «Про господарські товариства». Вони визначають головні правові та економічні правила здійснення підприємницької діяльності.

Кількість людей, які по праву можуть відзначати це свято, досить широке. Приміром, у місті Харкові налічується майже 75 тис. окремих суб’єктів підприємницької діяльності.

1386443240_den-blagodiynosti
1386443240_den-blagodiynosti

Міжнародне співтовариство на рівні Генеральної Асамблеї ООН глибоко стурбоване тим фактом, що злидні як і раніше зберігаються практично у всіх державах світу. Це стосується насамперед країн, що розвиваються, але часто створюється враження, що подібні явища не залежать ні від рівня економічного, культурного чи соціального розвитку. Деякі сміливі заяви з приводу того, що сучасне суспільство цілком здатне подолати, в перебігу найближчих 15-20-ти років, то негативне явище, яке мається на увазі під поняттям злиднів, коли хтось живе за межею бідності, багатьом здаються наївними висловлюваннями.

Злидні супроводжують нас з незапам’ятних часів і можуть бути обумовлені різноманітними причинами і обставинами, залежними і абсолютно незалежними від людини. Вони схожі на якесь випробування і нашу, на жаль, іноді гідну спадщину. Вони небезпечні і непередбачувані. Вони уособлюють собою щось жахливе і зовсім не бажане. Єдина ефективна зброя проти них - це благодійність. У сучасному розумінні благодійність не сильно відрізняється від тих понять і принципів, які були притаманні цьому явищу протягом всієї історії нашого людства. Творити благі і добрі безкорисливі справи, милосердя чинити тим, хто потребує цього особливо, завжди було гідним і шанованим заняттям.

Ідея внести «День благодійності» в офіційний державний або міжнародний календар, не нова. Приміром, 13-го грудня 2007-го року Президентом України, згідно до Указу № 1220/2007, другу неділю грудня було зроблено офіційним днем, присвяченим благодійності на державному рівні. Офіційний «Міжнародний день благодійності» був затверджений дещо пізніше, 17-го грудня 2012-го року на 58-му пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН, що відображено у відповідній резолюції № 67/105 і відзначається 5-го вересня. Той факт, що сучасне співтовариство усвідомило необхідність і цінність благодійності в процесах розвитку і зміцнення нормальних людських взаємин, радує і безперечно є дуже позитивним зрушенням в офіційній міжнародній політиці.

Іменини сьогодні святкують Арсен, Юрій, Єлизавета, Флор.

Вибір читачів за тиждень

Відео