Ростислав Фук

Грицько та Одарка: за гніздом лелек можна спостерігати у прямому ефірі

Камеру встановили на електроопорі, на якій розміщене гніздо

На Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім із гнізда лелек. У прямому ефірі на ютубі можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка. Про це повідомив доцент кафедри екології та зоології Анатолій Подобайло, який є одним з засновників парку «Пирятинський», пише Суспільне Культура.

Трансляцію розпочали на каналі «Лелека Грицько» 10 березня. Перед цим 4 березня камеру встановили на електроопорі, на якій розміщене гніздо у селі Леляки.

Відновили ми трансляцію, тому що почали прилітати лелеки з зимівлі. Минулого року вони прилетіли 20 числа, тому в цьому році ми підготувалися заздалегідь, — розповів Анатолій Подобайло.

Першим до гнізда прилетів лелека, на ім'я Грицько. За даними Анатолія Подобайла, самці завжди прилітають першими для того, аби облаштувати гніздо.

Ми зберегли вже терабайти інформації ще з минулого гніздового сезону. Всі дати спостережень від появи птаха, потім пташенят, коли вони вилуплюються із яйця. Все це нотуємо і здаємо в загальноукраїнську базу даних, – каже доцент.

Відеодані про лелек надалі використовують студенти кафедри екології та зоології Київського університету імені Тараса Шевченка.

Відеокамеру біля гнізда у селі Леляки на Полтавщині мали встановити ще 2021-го, але відклали проєкт через початок повномасштабного вторгнення Росії. Прилади, для спостереження, які на той момент перебували в Салтівці під Харковом, працівник парку приховав у погребі. І лише після звільнення Харківщини вдалося їх дістати.

15 травня 2023-го трансляцію розпочали на каналі парку «Пирятинський», а у червні призупинили через вимогу СБУ.

Фото з відкритих джерел, відео: ютуб–канал Лелека Грицько

Вибір читачів за тиждень

Відео