«Хом’як хліб» або пекарський стартап у Тудорові (фото)

image_6483441 (2)

У мальовничому селі Тудорів, що на Чортківщині, уже п’ятий місяць поспіль працює пекарня, створена амбітними професійними людьми, які готові просувати свій проєкт та наповнювати ринок смачною продукцією. За дверима хлібопекарні, направду, відкривається новий світ. Пахне закваскою, тістом, духмяною випічкою. Директор підприємства Віктор Хом’як залюбки розповідає про торгівельну марку з однойменною назвою «Хом’як хліб», адже все своє свідоме життя займався улюбленою справою – виробами з тіста:

- «Народження» хлібини -  технологічно складний процес, що вимагає терпіння й зосередженості. Людина, яка хоче все зробити швиденько, - не зможе бути пекарем, - розмірковує Віктор, обережно зазираючи до печі, де саме рум’яняться хлібини. Я щасливий, коли люди куштують нашу продукцію, і одразу розумію, чи їм подобається. Бачиш на обличчі задоволені усмішки і надихаєшся знову братися за тісто.

image_6483441 (1)
image_6483441 (1)

Ми спілкуємось з Віктором на кухні пекарні, яку він з спільним другом юності відкрили кілька місяців тому.

- Це таке ремесло, де завжди треба вичікувати. На кожному етапі - замісу, формування, ще одного формування і, звичайно, бути дуже уважним. Хліб - це довіра. Якщо його виготовляє невелика пекарня, така як наша, що має ім’я людини, готової брати на себе відповідальність, - це змушує тримати певний рівень якості і забезпечувати громадськість добротною продукцією. Бо ж у кожній справі важливо робити її якнайкраще - і тоді маленькі зміни трансформують суспільство в цілому. Ми намагаємося бути у цьому прикладом, бо не тільки випікаємо хліб, а й займаємося його промоцією, хочемо привчити українців до якісного продукту, створити культуру його споживання. Тісто готуємо на спеціальній заквасці. Саме вона надає хлібу особливого смаку й аромату, які не втрачаються протягом тривалого часу. Коли хліб хороший, вдихаєш його на повні груди - і чуєш цей запах… Насичений, добрий. З хімією так не буває. Кожного дня у нашій пекарні ми печемо смачний хліб без домішок та поліпшувачів якості. Наші пекарі формують тісто вручну та випікають хліб у спеціальній печі - подовій, тобто на камені. В такій печі хліб отримує потрібне йому тепло та розкриває всі свої якості найкращим чином.

image_6483441
image_6483441

Віктор Хом’як - професійний пекар, адже закінчив Кам’янець-Подільський технікум харчової промисловості, пізніше - Національний університет харчових технологій, працював директором Чортківського хлібокомбінату та був ідейним натхненником  ПП «Файний пекар»… До сьогодні, у продуктових магазинах часто чути запитання: «А Хом’яка хліб є?» Люди впізнають смак, знають якість продукції.

В чому ж секрет хліба від Хом’яка і де його можна придбати?

- У нас всі закваски натуральні, тісто росте без додавання пресованих дріжджів, ніяких порошків. А ще - в Тудорові джерельна вода, яка додає особливого смаку. Форми (корзинки) для вистоювання тіста – тільки з лози. В таких формах тістова заготовка «дихає» через щілини між витками гілля і тому гарно рівномірно підростає. Тісто, вистояне в кошиках, тримає форму, а хліб має неперевершений смак, на ньому залишається слід від лози у вигляді смугастого малюнка, що дуже подобається багатьом споживачам. Маємо кілька видів хліба: пшеничний, млинарський – на основі сіяного білого борошна, лемківський буханець, солодовий, український формат. Зупинюся на лемківському: наші предки не мали пшеничної муки, використовували ячмінь, що ріс на пагорбах, тому ми теж випікаємо хліб за таким рецептом… Плануємо пекти гречаний хліб - не на суміші, особисто сам експериментував такий заміс. Зізнаюся, маю 72 рецепти, записаних власною рукою у зошиті, тому є до чого прагнути, розвиватися, удосконалюватися. Наша продукція продається в магазині «Артос» – це колишня «Берегиня», на продуктовому ринку, в окремих чортківських кіосках. До речі, слово «артос» з грецької перекладається як «квасний хліб». Він символізує собою Господа нашого Ісуса Христа, тому у своїй праці завжди просимо Божої допомоги.

А ще - шукаємо нових замовників, їздимо по крамницях, пропонуємо тудорівську провізію. Пригощаємо, щоб люди знали смак нашого хліба, - розповідає Віктор Хом’як. 

image_6483441 (3)
image_6483441 (3)

Пекарня ніколи не спить. Віктор о 4.20 вдосвіта уже на підприємстві, протягом ночі тут творять дива пекарі: старанно замішують тісто і у спекотній компанії розжарених печей до світанку випікають хліб. Хрумкий батон, ніжні булочки п’яти видів, запашні буханці - результати нелегкої праці тих, хто чи не найкраще знає, як поводитись із тістом. Про особливості роботи і секрети випікання смачного й корисного хліба я поспілкувалася з працівницями пекарні. Дівчата усі охайні, а головне – привітні, адже, як мовиться, окрім інгредієнтів, щоб був добрий смак випічки, додають любов, а Віктор каже, що вкладають свою душу… За відгуками споживачів, на хлібинах не появляється пліснява, навіть якщо минає кілька днів після покупки. Пекарки кажуть, що цьому сприяє житня закваска, яка є кислотою і  вбиває бактерії, адже сама природа дає рецептури якісного хліба. Кожна з працівниць зізнається, що має свій улюблений хлібний виріб, залюбки ласують й булочками, які формують власноруч.

Колись ми вивчали у школі, що хліб - усьому голова. І таки правда: без нього – насущного, не обходиться жодна трапеза, будь-то званий обід, затишна сімейна вечеря або романтичне побачення в ресторані. На щастя, є ініціативні люди, які незважаючи на виклики, можливий карантин, не бояться реалізовувати свої мрії. Дрібним підприємцям ой як не просто працювати у наш час, чесно сплачувати податки на благо краю, створювати нові робочі місця… Маленькому хлібопекарському бізнесу, на жаль, важко конкурувати з великими заводами, адже вони постачають, як правило, дешевший хліб. Через це міні-пекарні тримаються на плаву лише завдяки таким господарям як Віктор Хом’як, який долучив до справи усе сімейство: діти, дружина і сват прикладають зусиль, щоб на наші столи потравляв свіжий і смачний буханець. Тож хай щастить їм нa споживчому ринку!

Ірина Гулька

Вибір читачів за тиждень

Відео