Ростислав Фук

Хірурги допомогли маленькій тернополянці з рідкісною хворобою (фото)

За словами медиків, така хвороба зустрічається лише у 3% людей

Рідкісного захворювання – пальмарного гіпергідрозу (хвороба мокрих долонь) допомогли позбутися шестирічній тернополянці Вікторії Волошин фахівці Дитячої Лікарні Святого Миколая Першого медичного  об'єднання Львова. Про це повідомили у пресслужбі лікарні.

Коли дівчинці було 2 роки, батьки вперше помітили, що в неї мокріють ручки. Надто, коли хвилюється. З часом виділень на долоньках ставало все більше, а руки висихали все рідше. Вода буквально текла – вже незалежно від емоційного стану дитини. Місцеві лікарі порадили більше позитивних емоцій та прописали спеціальний крем, який підсушує шкіру.

Через деякий час долоньки Віки вже завжди були мокрими. Ба більше – через постійну вологість на них утворювались тріщини, рани та бородавки. Рідні дівчинки де тільки не шукали допомоги, але більшість спеціалістів розводили руками і радили навчитись жити з цим.

А жити було складно. У садочку інші діти не хотіли брати Вікусю за руку, а вихователі сварили за мокрі пластилін, папір та олівці. Навіть коли лунала повітряна тривога і всі спускалися до укриття, була така ситуація: усім подають руку, а Віці - ніхто, – розповідає тато.

Одного дня з соціальних мереж мама Віки дізналася, що львівські спеціалісти успішно виконали операцію дитині з такою ж проблемою, як у її доньки. Не зволікаючи, родина повезла дитину до Львова – в Дитячу Лікарню Святого Миколая.

Хірурги обстежили маленьку тернополянку і підтвердили: це дійсно те саме вроджене захворювання, з яким вони вже мали справу. Називається – пальмарний гіпергідроз. Простими словами: хвороба мокрих долонь. Зустрічається вона лише у 3% людей. Але причина та механізм виникнення гіпергідрозу медицині невідомі й досі. Натомість медики пояснили батькам, що сама собою ця проблема не зникне. Ба більше – загостриться в підлітковому віці. Але порятунок є.

Колись медики випадково дізналися, що при пересіченні певних нервових корінців у грудній клітині людини, блокується робота потових залоз, які знаходяться на руках, шиї, голові та під пахвами. Саме це і допомагає нам хірургічно впоратись із хворобою мокрих долонь. Ми «блокуємо» саме ті нервові волокна, що відповідають за потовиділення в конкретній ділянці, – розповідає Олександр Калінчук, хірург, медичний директор Дитячої Лікарні Святого Миколая.

Під час втручання хірурги через сантиметровий розріз пересікли нервові волокна, які відповідають за стимуляцію потових залоз на руках дитини. Операція тривала годину. Вже наступного дня Віка зліпила омріяну картину з пластиліну і подарувала її своєму лікарю-рятівнику.

Читайте також: Рік з донорським серцем: 12-річний хлопчик з Тернопільщини подякував лікарям за порятунок

Фото Дитячої Лікарні Святого Миколая

Вибір читачів за тиждень

Відео