Олеся Поліщук

На ринках Тернопільщини з’явився зелений делікатес

fullsize94

На ринках Тернополя уже з’явився в продажу улюблений багатьма делікатес – молодий зелений горошок.

На продовольчому базарі по вул.Шептицького за літр стручків правили 20-25 гривень.

Горох – одна з найдавніших овочевих культур, що вирощуються людством.

Найбільш цінні в гастрономічному відношенні його молоді плоди – зелений горошок. Він має приємний смак і аромат. Його вживають не тільки у свіжому вигляді, але і додають в супи, салати, рагу, овочеві пироги, додають як гарнір до м'ясних страв.

Крім харчової цінності зелений горошок має і лікувальні властивості. В ньому міститься велика кількість різних вітамінів і мінералів (вітаміни групи В, С і К, кальцій, магній, фосфор), необхідних для нашого організму, в тому числі і залізо (0,7 мг на 100 г продукту), що робить його прекрасною стравою для вегетаріанців і віруючих під час посту.

Крім того, плоди рослини (а іноді і сам стручок) можуть входити в меню хворих на ожиріння, людей з низьким гемоглобіном, захворюваннями серця і кровоносних судин.

В ході досліджень вчені встановили також, що горох – природний антиоксидант, а включення його в меню в якості щоденної страви суттєво уповільнює старіння організму, знижує ймовірність виникнення злоякісних пухлин, покращує роботу серцево-судинної системи.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео