Тетяна Бакай

Художниця з Тернопільщини створює патріотичні малюнки на одязі (фото)

Ірина Горошко малює незламний Бахмут, «російський корабель», військових, українські краєвиди та символіку. Частину коштів, виручених з продажу одягу і картин, художниця передає ЗСУ

Патріотичні малюнки на одязі створює художниця із села Бодаки Кременецького району Ірина Горошко. На футболках, джинсах, сумках вона зображає військових, дівчат в українському строї та тематичні малюнки, які стосуються подій в Україні. Частину коштів, виручених з продажу своїх картин і одягу, художниця передає ЗСУ. 

Ірина Горошко малює ще з дитинства. Вона художниця-аматорка, адже спеціальної освіти не має.  Спершу це були картини з пейзажами, зображеннями тварин, птахів. 

До повномасштабної війни Ірина працювала завідувачкою клубу у своєму селі.  Зараз тимчасово живе у Польщі, де долучається до заходів у підтримку України. Малювати на одязі почала в останній рік.  Перший одяг розмалювала на прохання племінниці, яка попросила патріотичний малюнок на джинсовій куртці. На ній зобразила дівчину з соняхами. 

Куртка племінниці

Також Ірина почала працювати й над картинами на патріотичну тематику, які почали знаходити своїх покупців. Картину «Дитина війни» художниця подарувала знайомій полячці на пам’ять про себе та як згадку про події в Україні. Ця жінка опублікувала фото картини у соцмережах, де їх побачив представник консульства і вирішив замовити для себе дві роботи «Берегиня роду» і «Незламна». 

Тоді це був перший випадок, коли я отримала гроші за свої роботи, бо до цього малювала лише в подарунок. Зараз, розмальовую сумки, футболки на замовлення і половину коштів віддаю на ЗСУ, - розповідає  Ірина Горошко.  

Картина "Дитина війни"

Для малювання на текстилі художниця використовує спеціальні водостійкі фарби для світлих і темних тканин, а також неонові, які світяться при ультрафіолеті. 

Коли наношу фарби на одяг, то потрібно зачекати 5 годин і тоді запрасувати через пергаментний папір, щоб фарба добре висохла і при пранні не потріскала та не втратила кольору, - розповідає художниця. 

Ірина Горошко на своїх картинах зобразила і Бахмут, і командира Да Вінчі, і розстріляного героя Олександра Мацієвського, відео з яким облетіло весь світ.

Коли загинув командир Да Вінчі, то малювала його і плакала, адже розумію, що він віддав життя за Україну і емоції просто переповнювали серце, - пригадує художниця.

Картину з Бахмутом невдовзі подарувала військовому. 

Він хотів купити цю картину, але я б не взяла в нього грошей, тому зробила подарунок у вигляді цієї картини та декількох патріотичних футболок йому та його дівчині, - каже Ірина Горошко. 

Картина "Бахмут"

Ракетні обстріли Тернополя 13-14 травня надзвичайно схвилювали художницю. Зараз вона працює над картиною про ці події. А також у планах художниці організувати благодійну виставку своїх робіт на підтримку ЗСУ. Переглянути роботи художниці можна на її фейсбук- сторінці. 

Фото Ірини Горошко 

Вибір читачів за тиждень

Відео