Орест Сарматський

Ідею журналу із США підхопили на Тернопільщині (фото)

unnamed (5)

Школярі місцевих шкіл Гусятинщини долучилися до зимового обліку птахів.

Наукові працівники природного заповідника «Медобори» разом з учнями Гримайлівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. І.Пулюя, Гримайлівської санаторної школи-інтернату І-ІІІ ст., Вікнянської ЗОШ І-ІІ ст. і Малобірківської ЗОШ І-ІІ ст. взяли участь у проведенні Великого зимового обліку птахів 2017 за програмою Українського товариства охорони птахів (УТОП). Про це повідомляє прес-служба обласного управління лісового та мисливського господарства (ДИВ. ТУТ).

Під час обліків відмічено 12 видів птахів серед яких: снігурі, костогризи, вівсянки, дятли, синиці, сойки, яструб великий та зимняк.

unnamed (6)
unnamed (6)

Матеріали обліків опрацьовано й відправлено в УТОП. Зібрані дані сприяють методичному дослідженню сезонних міграцій птахів. Учні не лише навчилися здійснювати спостереження за птахами, а й отримали безліч позитивних емоцій від спілкування з природою.

unnamed (7)
unnamed (7)

Довідка. Зимовий облік птахів (Christmas Bird Count) щорічно проводять у другій половині та наприкінці січня. Традицію обліку птахів започаткував редактор орнітологічного журналу Bird-Lore Френк Чепмен 1900 року в США, запропонувавши новий спосіб відпочинку. В кінці XIX століття популярною розвагою американців на різдвяних канікулах було полювання на птахів. При цьому вони змагалися один із одним в кількості убитих птахів. Він запропонував американцям не вбивати птахів, а рахувати їх. У першому переписі взяли участь 27 спостерігачів із 25 міст США і Канади. Їм вдалося побачити птахів 90 різних видів. В останні роки в переписі птахів бере участь від 50 до 70 тисяч любителів, а число місць спостереження перевищує дві тисячі точок в Північній і Південній Америці. У 2014 році спостерігачі зафіксували 2403 видів птахів.

unnamed (8)
unnamed (8)

У Різдвяного перепису є й свої рекорди. Так, найбільшу кількість видів птахів в одному районі - 250 - нарахували 19 грудня 2005 року спостерігачі з округу Матагорда в штаті Техас.

 В Україні Зимовий облік птахів проводять з 1996 року. Завдяки простоті проведення та незначним витратам часу, Великий зимовий облік знайшов широку підтримку не лише серед дорослих, а й дітей, забезпечуючи вчених щорічно необхідними даними про зимуючі види птахів в Україні. З року в рік кількість учасників Великого зимового обліку птахів в Україні зростає, що допомагає УТОПу одержати важливі дані про стан популяцій загальнопоширених видів птахів Європи. Дані перепису дозволяють виявити зниження чисельності й попередити небезпечну для виду ситуацію.

    Фото – «Заповідник «Медобори»

Вибір читачів за тиждень

Відео