Орест Сарматський

Зареєстрували законопроєкт про здешевлення продуктів, який ініціював Іван Чайківський

На реєстрацію до Верховної Ради подано проєкт змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості продуктів харчування та збереження конкурентоспроможності вітчизняного виробника. 

Як повідомляється, за словами одного з ініціаторів рішення, члена депутатської групи «Партія «За майбутнє» Івана Чайківського, проєкт передбачає тимчасове — до 1 січня 2023 року — введення нульової ставки ПДВ на постачання продуктів, вироблених на території України, та ставки в 7% — на постачання житлово-комунальних послуг.

Проєктом пропонується запровадити оподаткування податком на додану вартість за нульовою ставкою операцій із постачання на митній території України продуктів харчування, вироблених на митній території України (окрім тих продуктів, які звільнені від оподаткування).

Також проєкт пропонує зменшити з 20% до 7% ставку ПДВ на послуги з постачання та розподілу природного газу (крім скрапленого), постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення.

- Як зазначають автори проєкту, ухвалення такого закону викликане потребою часу та є вкрай необхідним для країни. Нині українці витрачають на харчі 42,2% своїх сукупних витрат — більші витрати на їжу в світі мають лише країни на кшталт Уганди, Бангладешу чи Нігерії. Високу собівартість продукції українських підприємств зумовлюють високі податки та ціни на газ, енергоносії. Зрештою це позначається на кінцевих цінах, у тому числі на продукти харчування. Сусідні країни, захищаючи своїх громадян від інфляційних процесів та підтримуючи свого виробника, уже розпочали процес введення нульової ставки ПДВ на їжу. Так, у Польщі така ставка на окремі категорії продуктів харчування діє з 1 лютого. У Євросоюзі нульовий ПДВ планують запровадити із 1 липня нинішнього року. За таких умов, якщо Україна не здійснить аналогічні кроки, український товаровиробник стане неконкурентоспроможним, що загрожує закриттям підприємств, зростанням безробіття тощо, - йдеться у повідомленні.

Як підкреслюють ініціатори рішення, законопроєкт:

— приведе українське законодавство у відповідність до норм законодавства Європейського Союзу;
— захистить українських товаровиробників;
— забезпечить українських громадян доступом до якісних продуктів українського виробництва за прийнятною ціною;
— сприятиме підтримці споживачів житлово-комунальних послуг в умовах пандемії та значного здорожчання енергоресурсів.

- Вибір сьогодні в парламенту та української влади дуже простий. Або ми залишаємо все, як є, і тоді вже до кінця року матимемо зростання цін, зменшення сільгоспвиробництва, зростання безробіття, надвисокий ступінь невдоволення населення. Або ми ухвалюємо зважене й відповідальне рішення, приводимо своє законодавство у відповідність до законодавства Євросоюзу, захищаємо українців та наших агровиробників. І згодом отримуємо прийнятні ціни в магазинах, зростання виробництва та надходжень до бюджетів усіх рівнів через збільшення попиту — адже люди отримають можливість купувати більше, — зазначив співавтор законопроєкту, народний депутат Іван Чайківський.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео