Історія, виготовлення та смак: цікаві факти про шотландське віскі

На правах реклами

Експорт скотчу поповнює бюджет Шотландії 125 фунтами стерлінгів щосекунди. За той самий відтинок часу понад 38 пляшок шотландського віскі продають у різних куточках світу. Загалом щороку експортують приблизно 99 мільйонів ящиків міцного напою. Це ще не всі цікаві факти про шотландське віскі, з якими варто ознайомитися перед замовленням.

Що таке скотч

Коли віскі тільки з’явилося, використовували назву «uisge beatha», що в перекладі означає «вода життя». Термін «скотч» вказує на дистилят, виготовлений у Шотландії. Виробництво зосереджено в п’яти регіонах:

  • Спейсайд;
  • Лоуленд;
  • Кемпбелтаун;
  • Айла.

Відокремлена категорія — шотландське віскі, виготовлене в межах Високогір’я. У 1988 році прийняли закон, який регламентує виробництво, розлив, маркування та рекламу скотчу. Наприклад, закон заохочує відкриття сімейних підприємств. Вважається, що працівники, належні до однієї сім’ї, найкраще дотримуються фірмового стилю. До того ж рецепти передаються від покоління до покоління, що підвищує цінність готового продукту.

У складі скотчу — солодові або зернові спирти. Також можливе змішування, тобто купажування. Родзинка шотландського віскі — димний аромат, який формується в процесі сушіння солоду в закритих печах, опалюваних вересковим торфом. Мінімальний процент алкоголю становить 40. Витримка — понад 46 місяців, хоча на практиці зазвичай показник вищий.

Цікаві факти про скотч

Найперше — класифікація. Виокремлюють п’ять видів шотландського віскі. Найпоширеніший — Single Malt. Односолодовий скотч — не завжди продукт однієї бочки. Дистилят виготовляють у межах однієї винокурні, однак у процесі його витримують у різних варіантах тари. Замовити пляшку односолодового скотчу можна за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/viski/strany/scotchwhiskey.html.

Менш розповсюджений варіант — Blended Whisky. Він з’явився на противагу інтенсивним односолодовим спиртам, які нерідко відштовхували покупців. Смак — збалансований. Аромат — тонкий і ніжний. Це пояснюється змішуванням спиртів різного віку. Середньостатистичний купаж складається з 15–50 дистилятів. На винокурні за мистецтво змішування відповідає окрема людина — майстер-купажист.

Загалом на складах у Шотландії визріває понад 20 мільйонів бочок скотчу. Це чотири ємності на кожного шотландця. Віскі, що зберігається в дубових бочках, поступово випаровується. Щорічна втрата алкоголю становить орієнтовно 2%. Випаровування називають «долею ангелів».

Шотландське віскі вважається найдорожчим. Наприклад, кришталеву карафу Macallan Imperiale M у 2015 році продали на аукціоні в Гонконзі за $628 205. Рекорд побив напій того ж бренду — Macallan Valerio Adami. Колекційний екземпляр, розлитий у 1926 році, перейшов до приватної колекції за $1 008 000.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео