Оксана Бучко

Тернополян запрошують на прем'єру дитячого фільму до Дня народження Лесі Українки

152735187_332739054796564_4912695276167015197_n

На прем’єрний показ Дитячого художнього короткометражного фільму «Просто грай», приурочений до 150-річчя з Дня народження Лесі Українки, запрошують тернополян. Він відбудеться завтра, 24 лютого, у кінотеатрі «Злата» (вул. І. Франка, 8). На прем’єру також запросили дітей із порушенням здоров’я. Організатори сподіваються, що ця невимушена історія зміцнить їхню віру в себе.

Початок - о 13 год. Вхід вільний (за умови попередньої реєстрації за номером - 063 477 57 05). Кількість місць обмежена у зв’язку з карантином.

Фільм створений у рамках літнього проєкту Кіношкола FilmWorkshop Лабораторія кіно: «Кіно за п’ять днів». Під час проєкту діти брали участь у створенні фільму: від ідеї до зйомок. Отож, перемогла ідея  соціального фільму про дівчинку в інвалідному візку, яка мріє грати на великій сцені.

- Коротко про важливе - ось яка мета нашої стрічки, котра розповідає історію геть юної дівчинки, прикутої до інвалідного візка, котра хотіла би стати скрипалькою, - розповів режисер Юрій Вітяк. - Їй доводиться зіткнутися з нерозумінням з боку найближчих та однолітків, але просвіток таки знаходиться. Бо, як би не випробовувала нас доля, важливо робити те, чого ти прагнеш. Просто робити без зайвих очікувань!

Ідея відкриття самої Кіношколи FilmWorkshop  полягала в тому, щоб діти пізнавали весь процес створення фільму - від самої ідеї, написання сценарію, зйомки, монтажу до просування готового продукту.  Незважаючи на складні обставини, пов’язані  з карантинними обмеженнями, в серпні минулого року таки вдалося запустити перший проєкт «Лабораторія кіно: Кіно за п’ять днів». Під час проекту діти мали можливість пройти майстер-класи з акторської майстерності (Ірина Складан, Ігор Кусяк), з техніки створення гриму від Роксолани Ковалюк,  з написання сценарію - від Наталії Орищак та Юрія Вітяка.

- Саме ця ідея перемогла з поміж інших, які ми разом з дітьми регенерували під час проекту, - розповіла засновниця школи та продюсерка фільму Наталія Орищак. - А ще в кінці фільму діти читають у стилі  реп рядочки вірша Лесі Українки «Як дитиною бувало…». І цей вірш так органічно вписується до ідеї нашого фільму. Творчість Лесі Українки актуальна по сей день. Тож ми вирішили презентувати премєру саме до 150-річчя  з Дня народження поетеси.

Діти - учасники проєкту, виконавці ролей:

Міра - Софійка Джердж;

Лука - Влад Порадюк;

Мілана - Анастасія Щербакова;

Рита - Маргарита Маріуца;

Каріна - Оксана Романюк;

Настя - Еля Сталісь;

Макар - Ооександр Гетьман;

Ед - Віталій Росоляк;

Дем’ян - Денис Барановський;

та:

Бібліотекарка - Віолетта Намисняк;

Мама Міри - Наталія Орищак.

Дітям допомагали створювати фільм:

Наталія Орищак - автор проекту та продюсер фільму;

Юрій Вітяк - режисер;

Олександр Онукевич -  оператор;

Максим Мельник - режисер монтажу, звукооператор;

Роксолана Ковалюк - гример.

Проводили майстер - класи з акторської майстерності:

Ірина Складан, Ігор Кусяк.

У фільмі звучать пісні тернопільської співачки Зоряни Вовк.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео