Анастасія Кисіль

Картину відомої зв’язкової УПА з Тернопільщини продають на благодійному аукціоні на підтримку ЗСУ

Ініціював аукціон онук Ванди Роман Василик. Цю картину його бабусі подарували кілька років тому

Онук зв’язкової УПА з Копичинців Ванди Горчинської Роман Василик разом з медія Hromadske організували благодійний аукціон. Лот  -  картина Василя Дідика, що належала бабусі Романа. Усі виручені кошти передадуть на допомогу армії. 

Про аукціон повідомили на фейсбук-сторінці hromadske.ua, саме під тим дописом у коментарях можна зробити ставку. 

Онук Ванди, Роман Василик, розповів нам, що у Ванди була картина художника Василя Дідика, який писав багато українських пейзажів і життєствердних, яскравих натюрмортів. Онук пропонує продати картину Василя Дідика, що належала його бабусі, та передати кошти в Благодійний Фонд Сергія Притули, заснований вихідцем з рідного Ванді Тернополя, - йдеться у дописі. 

Стартова ціна - 1 000 грн, найменший крок, який можна зробити - 100 грн. Поки що найвища ставка - 10 500 грн. Переможця оголосять у День незалежності.

«Бандеровская с***, все нам расскажешь. Где крыивки, где крыивки???» — так у 1946 році допитували 22-річну зв’язкову та медсестру ОУН Ванду Горчинську. Дівчину з позивним «Домовина» били в голову, накидали на шию зашморг, роздягали та били нагайками й металевими прутами. Проте Ванда далі вперто мовчала. За антисовєцьку діяльність її засудили до 15 каторги в місцях вічної мерзлоти, - розповідає історію зв’язкової УПА з Тернопільщини hromadske.ua.

Ванда пережила своїх катів, витримала тортури, голод та вічну мерзлоту Сибіру. Змогла повернутися до рідного міста, у 36 вийти заміж та народити дітей. А ще - дочекатися онуків та незалежності своєї країни, додає Громадське.

У 2018 році Ванду Горчинську нагородили орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.

Також про Ванду Горчинську із псевдо «Домовина» зняли фільм, який представили у Копичинцях та інших містах України. Над створенням фільму понад рік працювала команда ГО DELIRIUM. Брали інтерв’ю, вибирали потрібну інформацію, прописували сценарій, шукали та шили костюми, домовлялись про локації для зйомок, монтували години відзнятого матеріалу.

Нагадаємо, 24 липня у віці 98 років Ванда Горчинська померла.

Фото з фейсбук-сторінки hromadske.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео