Юля Вітюк

Користь і шкода: кому не можна їсти мед

Цей корисний продукт може заподіяти шкоду, якщо не знати кому його можна вживати та у яких кількостях 

Мед – один з найбільш унікальних продуктів за своїми властивостями. Він використовується в кулінарії, косметології, медицині. Його особливість – довговічність. 

Відома історія, як дослідники розкопали гробницю Тутанхамона і знайшли посудину з медом, смакові якості якого практично не змінилися. Мед вважається стерильним продуктом, тому корисні для здоров’я речовини можуть зберігатися тривалий час.

Та цей доступний суперфуд, тим не менш, може заподіяти шкоду, якщо їсти його у великих кількостях. Про це повідомляє AgroNews.

Обмежити вживання меду потрібно, якщо:

  • ви алергік: мед – сильний алерген;
  • ви страждаєте зайвою вагою: мед – калорійний продукт;
  • ви страждаєте від цукрового діабету: ложечка меду краще, ніж ложка цукру, але часто і у великих кількостях їсти його не можна.

Рівень цукру в крові може підскочити, одна столова ложка меду містить: калорії - 64, білки - 0 г, жири - 0 г, вуглеводи - 17 г, клітковина - 0 г, цукор - 17 г, вітаміни і мінерали (залізо, цинк, калій, кальцій, магній) в невеликій кількості.

Також не можна давати мед немовлятам до 12 місяців. Речовина містить частинки пилу, які переносять спори бактерій, що викликають ботулізм. Немовлятам не вистачає стійкості до багатьох мікробів, тож вони можуть сильно захворіти.

Так, мед - це натуральний продукт, але важливо пам'ятати, що він містить багато цукру (простих вуглеводів), споживання яких варто скорочувати в раціоні. 

А ще варто пам’ятати, що в меді дуже багато цукрів, які негативно впливають на зубну емаль. Після того, як ви поїли мед, прополощіть рот.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео