Орест Сарматський

Краєзнавець оприлюднив фото давніх графіті та автографів на стінах костелу XVI століття (фото)

Світлини із мальованими графіті та автографи красуються на стінах храму не одне століття.

Як зазначає мандрівник та фотограф Дмитро Полюхович, готичний храм Внебовзяття Пресвятої Діви Марії в Язловці біля Бучача – один із найдавніших римо-католицьких храмів України та датується приблизно 1590 роком. Головна окраса костелу в Язловці - різьблені ренесансні портали.

храм у Язловці (фото зсередини)

- У храмі частково збереглися фрески – їх донищують опади та автографи недолугих туристів, у тому числі й із Польщі. Крім сучасних вандальських написів, тут маємо й цікавий корпус графіті XVI–XVIII століть. Їх можна побачити на хорах (другий ярус дзвіниці). У храмі частково зберігся і стінопис. Такого величезного масиву (кілька сотень!) неформальних давніх написів та рисунків немає в жодному з римо-католицьких храмів України. Колись таким чином людина позначала свої особисті відвідини храму чи паломництво. Це давало надію, що виголошені у храмі молитви будуть почуті та здійснені, - пише Дмитро Полюхович.

Він також зазначає, що автографи одночасно виконували й роль своєрідного оберега – за тогочасними уявленнями, зроблений у Божому домі напис автоматично освячувався самим храмом.

храм у Язловці (фрагменти стінопису)

Сакралізація за рахунок графіті власного імені та прізвища мали би принести додаткові гаразди у життя та справи. Такий собі різновид народної «християнської магії».

Практика «гостьових» автографів мала досить широке поширення, але до нашого часу більшість із них або не дійшли, або ховаються під шарами пізнішого тинькування чи розписів.

Оскільки всі інші великі масиви давніх графіті в Україні виявлені лише у храмах княжої доби, язловецькі написи та рисунки на стінах костелу – унікальні.

Цікавий факт – саме руйнація даху та перекриття відкрили світу ці графіті. Сталося це по тому, як під дією опадів облетіли тиньк та шари фарби ХІХ–ХХ століть.

Стіни хорів густо помережені давніми графіті. Зразки графіті кінця XVI ст. (добре видно дату 1590) та зображення дракона, теж приблизно того ж часу.

У храмі впадає у вічі вмурована в стіну старезна плита з текстом латиною та розп’яттям – це надгробок відомого польського композитора Миколая Ґомулки (1535–1609), колись похованого на цвинтарі біля костелу. Сам храм використовувався у якості родової усипальниці родини Язловецьких. Нині тут - лише порожня крипта...

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео