Кредитування бізнесу: види програм

На правах реклами

В певний момент підприємницької діяльності може виникнути гостра потреба в залученні додаткових коштів. Затримка оплати від клієнтів, дебіторська заборгованість, раптове припинення роботи обладнання або виникнення ідеї, реалізувати яку потрібно тут і зараз — статися може будь-що. Розв'язання таких ситуацій — отримання кредиту від фінансових установ та банків.

У період воєнного стану багато підприємств змушені були здійснити релокейт у більш безпечні регіони або за кордон. Український бізнес в Європі потребує особливої підтримки. Банк «Південний» пропонує фінансування проєктів на bank.com.ua за програмою West Bridge для розвитку проєктів в країнах Польщі, Латвії, Литви, Естонії та Словаччині. Крім цього, банк пропонує й безліч інших вигідних програм.

Кожна кредитна установа має окремі, унікальні умови кредитування та програми фінансування, однак більшість з них можна згрупувати та порівняти. Пропонуємо розглянути основні види кредитів бізнесу в цьому матеріалі.

Цільові кредити

Такими є позики, які видаються для конкретної цілі — наприклад, на купівлю основних засобів, масштабування бізнесу за кордоном, лізинг транспорту тощо. Недоліком таких кредитів є лише те, що цільове використання коштів або відбувається автоматично (фактичне придбання техніки, наприклад), або його потрібно додатково підтверджувати. Водночас переваг цільових кредитів набагато більше:

  • Найвищі з усіх доступних сум (до 7 млн євро);
  • Найнижчі відсотки (від 5% річних);
  • Менші вимоги до позичальників;
  • Без застави та поручителів в більшості випадків.

Нецільові кредити

До таких позик належать:

  • Овердрафт — кредитний ліміт для компаній у розмірі 40-70% середньомісячних її надходжень;
  • Кредитна лінія — позика, яка надається траншами (частками) в рамках встановленого ліміту;
  • Інші готівкові та безготівкові кредити.

Звичайно, сума такого фінансування буде нижчою, ніж доступна за цільовими кредитами, а ставка за позикою — вищою. Така різниця спричинена вищими ризиками для кредитора, оскільки гарантії, що за допомогою кредиту бізнес відновиться або покращиться та зможе повернути борг, немає. Важливо і те, що для отримання нецільового кредиту як правило потрібні підтвердження доходів, застава, довідки про обороти компанії тощо.

Кредити під заставу

8MNWZdWsFG8FMargLucIW8V8WRiF2WTpK5iMCEMeH-CirCM9GPt8p0KFq2fNVXtuDWE0Gdw4yxp-TXYmGriTLvGBaE_us4_7qqwkss6zRxQknAJe5n6mfiRVFTsGR4D-w5RNHDfYI7UakZPyk-qf0bU

Такими є позики, гарантією повернення яких є застава — це може бути нерухоме майно, транспортні та основні засоби, відкритий депозит в банку, дебіторська заборгованість та багато іншого. В разі протермінування платежів та невиплати боргу банк або кредитна установа можуть вилучити заставне майно та отримати права власності на нього. Сума фінансування за такими позиками рідко перевищує вартість застави. Серед переваг кредитів — можливість отримання майже будь-якої суми в залежності від вартості майна, низькі відсоткові ставки та відносна простота отримання позики.

Розрізняють також й інші особливі види кредитів, які не належать до жодної з груп, перелічених вище: наприклад, це й державні гранти, й державні кредити для бізнесу за особливими умовами, й багато іншого.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео