Кросівки, які перетворюються на дерево, створили в Канаді (Агроновини)
Мода на захист довкілля та боротьбу зі змінами клімату змінює моду на одяг та взуття. Все більш популярними стають переробка речей, їх повторне використання та виготовлення одягу з натуральних матеріалів. Утім, із взуттям не все так просто. Щороку в смітниках опиняються мільйони пар кросівок з пластиковою підошвою. Процес їх виготовлення супроводжується значними викидами СО2, а їхнє розкладання триватиме тисячі років. Вихід є – створювати кросівки з інших матеріалів. Наприклад, канадець Люк Хоул винайшов кросівки, які після використання легко розкладаються в ґрунті.
Взуття Houle, Johnny Footwear виготовлене з натуральних матеріалів. Зокрема, підошву роблять з каучуку. Модель названа на честь садівника Джонні Епплсіда, який у ХІХ столітті поширив яблуні у Північній Америці.
Пара таких кросівок вартує 109 доларів. Крім можливості утилізувати продукт без шкоди для природи, взуття містить ще одну інновацію. В підошві заховано пакетик з насінням яблука. Тому, якщо ви вирішите закопати старі кросівки в саду, з них виросте яблуня, пише greenqueen.com.hk.
Для запуску масштабного виробництва власник стартапу Люк Хоул запустив кампанію зі збору коштів на Kickstarter.
Екологічні кросівки виготовлені із стовідсотково біорозкладних і сертифікованих матеріалів Fair Trade. Взуття добре амортизується, щоб забезпечити комфорт. Воно легке для ніг та не пропускає вологу.
Інноваційні кросівки доступні у двох кольорах – білому та чорному. Обидва варіанти “снікерсів” мають червоні шнурки.
Селера: прибуткова культура для фермерів з шаленим попитом на експортних ринках
Попри упередження, вирощування селери може принести фермерам значно більше прибутку, аніж вирощування картоплі.
- Селера на плантації площею у 8 га дала врожай у 50 т коренів з 1 га. І торговельні мережі дають за них гарну гуртову ціну у 20 грн/кг. За картоплю стільки не виручиш. Хоча на врожай треба добряче попрацювати, — розповів керівник господарства «Зоря Каховщини» Леонід Кириченко.
На його думку, в Україні культура є недооціненою, і має надто обмежений попит. Проте за кордоном, селера має шалений попит. Єдина особливість вирощування полягає в тому, що овоч потребує значного зрошення.
- Селера культура вологолюбна, тож без зрошення розвивалася б погано. Цьогоріч на плантації було 10 поливів, а в посушливіші роки давав і по 15-16. Та й робочих рук заради врожаю докласти треба: корені копають вручну, вручну обрізають ножами, ще й миють. Адже 90% нашої продукції купують великі торговельні мережі, а в них до якості й зовнішнього вигляду продукції підвищені вимоги. Тому треба їй відповідати, — зауважив фермер.
Джерело: seeds.org.ua