Тішать цвітом аж до зими: жителька Тернопільщини вирощує хризантеми

Хризантеми Лілія Зазуляк вирощує вже чотири роки. Починала з кількох рослин

Попри глибоку осінь, біля хати Лілії Зазуляк у Настасові Великоберезовицької громади пишно квітнуть хризантеми. Жовті, багряні, білі, помаранчеві, ніжно-рожеві квіти милують око аж до сивих морозів, пише Сільський Господар.

Квіти – це моє захоплення, – каже Лілія. – Вони щоразу нагадують мені, що навіть серед сірої буденності завжди є місце для світла. Потрібно лише побачити цю неймовірну красу.

Торік жінка пробувала вирощувати мальви. «Виткала» із них двадцять сотих фіолетово-рожевого килима. Як фельдшерка за професією, вона насамперед звернула увагу на їхні корисні властивості. Адже відомо, цю рослину широко використовують з лікувальною метою.

Нинішньої весни мальви я вже не сіяла. Ці квіти не вимагали особливого догляду, однак доводилося працювати на городі під час їхнього цвітіння, – розповідає Лілія. – Потрібно було вчасно зірвати кожну квітку разом із чашечкою і акуратно скласти у сітку. Поки одні квіти зривали, вже зацвітали інші. Такий безперервний процес тривав кілька тижнів. А крім мальв, у мене були ще й інші домашні справи. Та й діти просили більше уваги. У нашій сім’ї їх троє: найстаршій Іринці – одинадцять, середущому Ігорчикові – десять, а Марічці ще й трьох років нема. Вони – мої маленькі помічники. Особливо подобається працювати у квітнику синові.

Хризантеми Лілія Зазуляк вирощує вже чотири роки. Починала з кількох рослин. Тепер у неї майже пів тисячі шароподібних кущів. Хоч осінні квіти непримхливі, втім догляду все ж потребують. Їх необхідно поливати, підживлювати, прополювати, захищати від шкідників і хвороб.

Хризантеми однаково добре почуваються на клумбі, в садах, парках, і просто як вазон на підвіконні, – каже Лілія. – Щоправда, не зайве нагадати, що ці квіти не люблять вітру і протягів. Їм більше до вподоби затишна, але не надто сонячна місцина. Своїм цвітом вони тішать від серпня аж до грудня. Квітнуть навіть при п’ятиградусному морозі. Холоду хризантеми не бояться, тому вони можуть зимувати у ґрунті просто неба. За бажанням можна пересадити кущ у горщик і помістити його у прохолодне приміщення, час від часу поливаючи. А навесні знову переселити на клумбу. Щоби хризантеми краще цвіли, кожні три роки кущі потрібно ділити.

Авторка: Марія Безкоровайна

Фото Сільського Господаря

Вибір читачів за тиждень

Відео