Оксана Бучко

Майкл Щур розповів тернополянам, як не піддаватись маніпуляції (відео)

DSCN9526

Ставити під сумнів кожне інформаційне повідомлення порадив тернополянам тележурналіст Роман Вінтонів (відомий під ім’ям Майкл Щур). Він завітав у місцеву галерею «Бункермуз» 19 грудня із лекцією «Безпека життєдіяльності у соцмережах».

- Якщо ви будете сумніватись у правдивості інформації, то точно знайдете серед усього потоку правду, - говорив він. – Хоча це важчий шлях. Бо бути інфорабами легше, не потрібно нічого перевіряти і аналізувати. Наш інтелект – це найбільша цінність, яку хочуть залити потоками інформації. Нас сприймають, як нерозумних істот, які приносять гроші, чиїми руками можна бити ворогів, які проковтнуть усе. Тому потрібно бачити свідомі, несвідомі чи просто недолугі маніпуляції. Їх спершу погано видно, зате потім вже під них не піддаєшся.

DSCN9531
DSCN9531

Більшою проблемою сучасності є те, що люди самі стають ще й переносниками дезінформації. Це специфіка соцмереж, в яких ми поширюємо повідомлення.

- Безневинні фото з текстами  можуть вплинути на багатьох людей,  - привів приклад Майкл Щур. – Можна підписати, що на фото – крісла розбитого боїнгу, а насправді, це не ті крісла. Чи критикувати поліцейських у підписі до фото застреленої ними собаки. Хоча, можливо, вони були змушені зробити це через небезпеку.

Також телеведучий нагадав, що заголовки постів чи статей можуть не відповідати змісту, а інколи і сам зміст повідомлення не відповідає жодній реальності.

У статті із заголовком «Потяг з учасниками АТО закидали камінням» мова йде про звичайний Hyundai із різними пасажирами, - додає Майкл Щур. – А історія про львівське секс-кафе не мала підстав для існування.

[embed]https://youtu.be/1pJXciO6-UU[/embed]

 

Фото, відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео