Віра Олександрович

Майте на увазі: нові заборони ввели у Тернополі на період Великодніх свят

Штаб

Масове відвідування кладовищ і проведення там панахид, традиційних у час Великодня, заборонили у Тернополі. Окрім того, у місті обмежили діяльність вуличних автоматів самообслуговування, у тому числі банкоматів.

Про це йшлося сьогодні, 15 квітня, під час засідання міського оперативного Штабу із подолання надзвичайної ситуації. Його учасники врешті ухвалили ряд важливих рішень для недопущення поширення коронавірусної інфекції на території Тернопільської міської територіальної громади (МТГ). Додамо, традиційно частина експертів була на зв’язку онлайн. 

Бицюра
Бицюра

Узагальнив усі висловлені пропозиції і виніс їх на погодження міський голова Сергій Надал. Отже, у Тернополі відтепер діють такі заборони:

- масове відвідування кладовищ, розташованих на території Тернопільської МТГ, а також проведення масових поминальних відправ тощо на час дії карантину; - реалізація вагового морозива, напоїв на розлив (квас, газовані, охолоджувальні та інші напої) через дрібно-роздрібну торгівельну мережу і сезонні об’єкти сфери торгівлі; - робота пунктів прийому вторинної сировини (макулатура, скло, пластик, металобрухт тощо); - робота вуличних автоматів самообслуговування, окрім автоматів із питною водою, банкоматів, терміналів і платіжних кіосків.

– Щодо останнього пункту пропоную, аби власники банкоматів і терміналів або самі проводили необхідну дезінфекцію, або підписували угоди із виконавцями робіт, – додає мер. – Наприклад, із управлінням житлово-комунального господарства, благоустрою та екології. Комунальники будуть проводити дезінфекцію і отримувати коштів за таку послугу. Нагадую, проводити поточне прибирання потрібно не менш як двічі на день і один раз – дезінфекцію.

Окрім того, керівникам закладів охорони здоров’я, розташованих на території Тернопільської МТГ, незалежно від форми власності тепер доведеться забезпечувати обов’язкове проведення ПЛР-обстеження на CОVID-19 усім пацієнтам, які підлягають оперативному втручанню. Причому таке дослідження проводитимуть перед операцією.

– У нас вже були випадки, коли пацієнти потрапляли у медичний заклад обласного підпорядкування із іншим діагнозом, їм робили операцію, а потім виявлялося, що у цих людей – коронавірусна інфекція, – пояснює пан Надал. – Звісно ж, така ситуація є небезпечною, адже може сприяти поширенню інфекції.

Що цікаво, за постановою Кабміну, тепер усі громадяни, які приїздять в Україну з-за кордону, підлягають обов’язковій обсервації у медичному закладі. Раніше цих людей зобов’язували лише дотримуватися самоізоляції, навіть – удома. Тож зміни чекатимуть і на заробітчан, які їдуть додому на Пасху.

– Ми знаємо, що сьогодні на Тернопілля мають прибути 15 наших земляків. Скільки їх із Тернополя, ще не відомо, – уточнює мер. – Але всіх цих людей відразу доправлять у лікарню №3. Нагадаю, саме цей заклад ми призначили для проходження обсервації.

До речі, із повним текстом протоколу засідання Штабу можна ознайомитися на сайті міської ради, у розділі «Актуально про коронавірус».

Фото із трансляції засідання Штабу на сторінці Сергій Надала у «Фейсбуці» 

Вибір читачів за тиждень

Відео