Анастасія Кисіль

Малюка назвали Тимуром: медики розповіли про новонародженого 6-кілограмового «богатиря»

Хлопчик народився з вагою майже вдвічі більшою за норму. Швидше всього у даному випадку спрацювала генетика. Адже у маминій родині це не перша дитина з великою вагою

Хлопчик-богатир народився у пологовому відділенні Чортківської центральної міської лікарні 29 червня. Вага малюка - 5 кг 920 г, зріст – 60 см. Сотні людей у соцмережах бажають здоров’я і мирного неба малюку і його батькам та вітають родину з поповненням. Це найбільше новонароджене немовля на Чортківщині, розповіли медики пологового відділення. 

Хлопчика назвали Тимуром. Мама Надія з її синочком вже готуються до виписки. 

Пологи були природними. Завідувач пологового відділення Михайло Худзіка розповів Терену, що мамі та сину пощастило, що вони не отримали ніяких травм та проблем зі здоров’ям. Адже народжувати самостійно такий великий плід – вкрай небезпечно.

Це небезпечно і для дитини, і для мами. Дитина народилася вагою майже 6 кілограм - це вдвічі більше за норму. Але після таких пологів треба спостерігати за за мамою і малюком протягом доби, як мінімум. Адже може бути всяке:  і крововилив, і травмування дитини, – каже лікар. 

У даному випадку мама і син – здорові. Михайло Худзіка пов’язує щасливе завершення цієї історії з генетикою матері. 

У даної пацієнтки уже четверті пологи і всі діти народилися з великою вагою. Перша дитина важила 4 кг 800 г, друга - 5 кг 800 г, третя - 4 кг 300 г, і четверта - 5 кг 920 г. Сестра цієї жінки теж народила велику дитину - з вагою 4 кг 500 г. А їхня мама народила цих обох доньок з вагою понад 4 кг. У них це генетично закладено. Мама Тимура має нормальний зріст та вагу, тому народила без проблем, – каже фахівець. 

За словами Михайла Худзіки, найоптимальніша вага дитини для народження -–3 кг 200 г.

Я хочу, щоб всі жінки в області знали про нормальну вагу для народження малюка. Тоді такі пологи вважаються безпечними як для дитини, так і для мами. Якщо плід важить понад 5 кілограмів - це вже не є нормою, - наголошує лікар. 

За період повномасштабної війни  у пологовому відділенні Чортківської центральної міської лікарні народилося 117 дітей, з них 22 малюків народили матері-переселенки. 

Фото Чортківської центральної міської лікарні

Вибір читачів за тиждень

Відео