Орест Сарматський

«Мама Пісків» і «Мама Лариса» у Тернополі отримали орден «За спасіння життя» (фото)

dsc04061

Урочиста церемонія, присвячена нагородженню орденом «За спасіння життя» відбулася в обласному центрі

    В актовому залі Тернопільського державного медичного університету імені Івана Горбачевського зібралося кілька сотень небайдужих людей, аби вшанувати тих, хто нині віддано захищає рідну землю та кожного з нас, хто у нелегкій і жертовній праці, часто ризикуючи своїм життям, рятує життя інших.

    Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять полеглих Героїв.

dsc04110
dsc04110

    Ведучі урочистостей, звертаючись до зали, зокрема сказали, що коли ми бачимо кадри війни, фото поранених та загиблих, то розуміємо, слова «Душу й тіло ми положим за нашу свободу», стали для сучасної історії української нації не просто словами з Державного гімну, а станом нескореної душі, викликом для кожного з нас. Зрештою, й вітання «Слава Україні – Героям слава!», теж перестало бути лише словами. Нині це ознака особливої шани тим, хто з перших днів став на захист країни: воїнам-патріотам, лікарям-добровольцям, волонтерам, народові. Моральні цінності, національні принципи, самопожертва – сьогодні найважливіше у боротьбі за Українську державу. Народ годує, одягає, лікує та вручає відзнаки своїм Героям.

dsc04066
dsc04066

    Нагадаємо, що громадську відзнаку – орден «За спасіння життя» засновано Благодійним фондом «Вірую» задля вшанування медичних працівників або особи чи групи осіб, які своїми діями, ризикуючи власним здоров’ям, врятували життя іншої людини чи систематичною працею рятували життя інших, а також за наукові здобутки в галузі медицини, що дало змогу зберегти здоров’я Української нації. Тому не випадково, орден носить ім’я видатного діяча в галузі охорони здоров’я і медичної освіти, лікаря та науковця, члена-кореспондента Національної академії медичних наук України, Заслуженого діяча науки і техніки України, професора Леоніда Якимовича Ковальчука.

    Перед врученням нагород до присутніх звернувся архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький УПЦ КП Нестор.

dsc04116
dsc04116

 - Це непростий орден…Сьогодні там, на сході України постійно твориться подвиг. Його творять люди, часто ризикуючи чи віддаючи своє життя, щоб рятувати життя іншим. Це роблять наші українські воїни, щоб агресор не зайшов сюди. І недарма в цьому ордені об’єдналися два таких поняття: спасіння життя з боку лікарів і захист України з боку воїнів. Зрештою, нині кожен лікар стає воїном-захисником, рятуючи наших солдатів, щоб вони могли повернутися в стрій і захищати нашу державу. Це стосується і волонтерів, які своєю працею, своєю пожертвою допомагають  нашим воїнам. Ми віримо, що таке відзначення, яке поступово стає вже традиційним, буде не тільки вшануванням оцих людей, але й стимулом для всіх нас і надалі працювати для захисту нашої Вітчизни, - підкреслив владика Нестор.

dsc04121
dsc04121

    Привітав номінантів і проректор з наукової роботи ТДМУ, професор Іван Кліщ.

    Нагороди номінованим вручили архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький Української Православної Церкви Київського Патріархату Нестор, секретар Нагороджувальної ради ордену, засновник і голова Благодійного Фонду «Вірую» отець Олексій Левенець і координатор Нагороджувальної ради ордену Тамара Воронцова.

dsc04098
dsc04098

    Серед номінантів першим було названо прізвище Сергія Рокітського. 33-річний капітан Сергій Рокітський загинув минулого року від снайперської кулі терориста, коли евакуйовував поранених із підбитого БТР-у. 8 вересня загиблому військовому лікареві виповнилось б 34 роки. У нього залишилась дружина та 4-річна донечка. Сергій був єдиним сином у сім`ї. Він служив лікарем-ординатором.  Хороший лікар, добра чуйна людина. Він ніколи не скаржився, не панікував, завжди був оптимістом і вірив у нашу перемогу. Сергієву нагороду зі слізьми на очах отримала  його дружина…

dsc04093
dsc04093

    Високу відзнаку вручено також інструкторам громадської організації «Рівне-ТАКМЕД». Вони проводили навчання з тактичної медицини для мобілізованих попередніх хвиль мобілізації, що проходили вишкіл на Рівненському загальновійськовому полігоні та у різних підрозділах ЗСУ. Проводили навчання і серед добровольців «Правого сектору», співробітників СБУ, прикордонників, а також в зоні АТО. В загальній кількості було проведено навчання більше 22 000 бійцям.

    Ще один номінант - Юлія Зозуля. З перших днів загарбання України російським агресором не змогла залишитись осторонь таких важливих для всієї нації подій. З початку війни на сході України, розпочала нелегку волонтерську працю, зараз допомагає українським воїнам в складі громадської організації «Територія підтримки Бориспіль», ГО «Хоттабич».

dsc04114
dsc04114

    Лариса Кирикович  - жінка, якій теж вручили орден. На фронті її кличуть «мама Лариса». В АТО  спочатку поїхав син і чоловік Лариси, а з грудня 2014 року  вона вже на фронті була із своєю сім’єю.   Разом пройшли гарячі точки  -  Піски,  Опитне,  Водяне,  Тоненьке, Первомайськ, де був створений стабілізаційний пункт, шахта Бутівка,  Волноваха (Старогнатівка), Авдіївка.  На мінному полі підірвалися на машині,  отримала контузію під Білокам’янкою  (Волноваха)…Нині несе службу в Авдіївці. Лариса Кирикович - начмед 5-го окремого батальону Української добровольчої  армії, організатор медичної служби.

    Отримав нагороду і Володимир Севастьянов,  один із організаторів медичної служби Майдану, учасник АТО,  Олег Стоян, дитячий хірург Тернопільської обласної дитячої лікарні, який теж був активним учасником Майдану.

    Серед нагороджених – Ганна Федорук,  яка особисто зібрала біля 200 аптечок, разом з іншими волонтерами ще біля 300 штук. Відправляє їх в різні підрозділи Збройних Сил України

    Орден «За спасіння життя» було вручено і Євдокії Веприк-Попович, пенсіонерці-медику, волонтеру, яку бійці звуть «Мама Пісків». У зоні бойових дій перебуває близько двох років, працює в медпунктах, які особисто сформовує, надає первинну медичну та психологічну допомогу.

dsc04059
dsc04059

    Під час урочистостей номінантам нагород та присутнім у залі було вручено нове видання, видане за ініціативи Благодійного Фонду «Вірую». Це -  «Календарець Українця-Націоналіста» на 2017 рік.

dsc04069
dsc04069

    Урочини завершилися колективним фото усіх нагороджених орденом «За спасіння життя».

dsc04083
dsc04083

dsc04155
dsc04155

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео