Ростислав Фук

Медики врятували 7-місячну дівчинку з Тернопільщини з велетенською кістою легень

Ніколь привезли до лікарні в критичному стані. Кіста займала дві третини об’єму легеневої тканини

У Львові лікарі врятували семимісячну дівчинку з Тернопільщини з велетенською кістою легень. Коли дитину доправили до дитячої лікарні св. Миколая - лік йшов уже на години, повідомляють на сторінці Першого медичного об’єднання Львова.

Ніколь народилася з кістою легень, але батьки про це не знали. Впродовж семи місяців життя дитини - при кожному її вдиху - кіста поступово надувалась, збільшувалась і заважала розвиткові легень, пояснять згодом лікарі. А потім утворення почало стискати та зміщувати внутрішні органи грудної порожнини: серце, ліву легеню та трахею. І ось одного дня батьки помічають, що у їхньої крихітки з’явилася задишка, а вдихи стали короткими. Ніколь відразу ж везуть на огляд до місцевого лікаря в селі на Тернопільщині, де мешкає родина. Далі - події розгортаються блискавично: районна та тернопільська міська лікарні, виявлення гігантської кісти і термінова відправка на Львів.

Ніколь привезли до Дитячої Лікарні Святого Миколая в критичному стані. Кіста займала дві третини об’єму легеневої тканини. Вона могла розірватись будь-якої миті і вбити грудну дитину. А показники кисню та артеріального тиску - вже критично низькі. Видаляти утворення потрібно було негайно. Тож дівчинку відразу забрали до операційної. Кіста на той момент вже займала всю праву і частково ліву половину легень немовляти.

Ймовірно, хірургам доведеться видалити разом з кістою і половину органа. Операція семимісячної дитини стає справжнім викликом для анестезіологів. Бо у нормі трахея має бути розміщена посеред грудної клітки, а в Ніколь цей орган був повністю зміщений вліво. Тож, аби ввести дівчинку в наркоз, анестезіологам довелося проявити неабияку майстерність. Ювелірну роботу виконують і дитячі хірурги. Вони побоювалися, що в Ніколь доведеться видалити всю легеню. Утім, найгірші прогнози не справдилися. Лікарі видалили лише середню долю - це близько 30% від лівої половини парного органу. Складне хірургічне втручання минає успішно, – йдеться в повідомленні.

Після видалення велетенської кісти зміщені органи грудної клітки повернулися на свої місця і Ніколь дуже швидко відновилася. Вона вже повернулася додому та почувається добре. Дівчинка ростиме здоровою та розвиватиметься, як усі діти. А в майбутньому вона абсолютно безперешкодно зможе займатися спортом.

Читайте також: 11-річному Владику з Тернопільщини зробили пересадку серця

Фото Першого медичного об’єднання Львова

Вибір читачів за тиждень

Відео