Тамара Коблик

8-місячній дівчинці з Тернополя успішно зробили надскладну операцію на серці (фото)

Таку операцію провели вперше в історії української медицини. Вона тривала 14 годин

У львівській лікарні Св. Миколая немовляті з однією із найважчих вроджених вад серця зробили операцію з подвійного переміщення артеріальних коренів. Операція, що тривала 14 годин, є однією з найскладніших у світовій кардіохірургії. Про це повідомили на сторінці Першого медоб’єднання Львова у фейсбуці.

Вперше в історії української медицини. Немовляті - з однією з найважчих і украй рідкісних вроджених вад серця - зробили операцію з подвійного переміщення артеріальних коренів. Виконали втручання, яке у світі вважається технічно одним з найскладніших в дитячій кардіохірургії, львівські спеціалісти лікарні Святого Миколая, - йдеться у повідомленні.

В медзакладі розповідають, що маленьку пацієнтку звати Ніколь. Вона з Тернополя. Одразу після народження лікарі почули шуми в серці немовляти. І виявили дуже рідкісну патологію, яка зустрічається лише у 0,15% дітей, що народжуються з вадами серця. Єдиний шанс на порятунок таких малюків - операція у перші дні життя. Діагноз - транспозиція, тобто неправильне положення, магістральних судин з дефектом міжшлуночкової перегородки та стенозом, тобто звуженням, легеневої артерії. Її клапан був зменшений та неправильно сформований, а під ним була аномально вузька зона у вигляді м‘язового кільця. Це заважало крові надходити до легень в необхідному об‘ємі. Тож у Ніколь стрімко розвинувся ціаноз - синюшність шкірних покривів та кисневе голодування.

Дівчинку, якій було лише три дні від народження, екстрено доправили до Львова - в лікарню Святого Миколая. Але через замалу вагу і надто високі ризики, в такому віці проводити радикальну операцію, яка виправить ваду, було неможливо. Тому кардіохірурги виконали паліативне втручання - за допомогою штучного протеза створили додаткове джерело кровотоку в легеневу артерію. Мета - полегшити симптоми та дати Ніколь шанс набрати вагу і дожити до головної операції.

У вісім місяців дитина важила вже вісім кілограмів - це оптимальні для проведення радикального втручання. Кардіохірурги вирішили оперувати дівчинку за допомогою методики DRT - Double root translocation, що значить подвійне переміщення коренів. Донині такі операції в Україні ще не виконували. Цей метод водночас вважається і найскладнішим в дитячій кардіохірургії, і найбільш помічним.

Перевага методу в тому, що він дає найбільшу анатомічну вигоду після корекції. Ми не просто міняємо судини місцями, а фактично повністю висікаємо з серця корінь кожної артеріальної судини - з її рідним клапаном. Потому міняємо їх місцями: корінь аорти пришиваємо до лівого шлуночка, а корінь легеневої - до правого - так, як це має бути в нормі. Працювати треба вкрай обережно. Ти наче маєш пройти по мінному полю. Концентрацію не можна втрачати ні на секунду, - розповів завідувач відділення дитячої кардіохірургії Олександр Ячнік.

Оперували Ніколь більше 14 годин. Складність полягала в тому, що серце дитини надто маленьке і критично важливі структури знаходяться дуже близько одна до одної. Попри всі складнощі операція пройшла успішно. Вже на третій день дівчинку перевели на самостійне дихання. Післяопераційний період минув без ускладнень. І за три тижні дитину виписали з лікарні.

Фото зі сторінки Першого медоб’єднання Львова у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео