Медична реформа: яке лікування і медпослуги тернополяни отримуватимуть безкоштовно

f_20420920141359617671

У списку – кардіограма, аналізи крові і навіть лікування психіки. Експерти: мало лікарів широкого профілю – буде дефіцит кадрів.

Реформа медицини ось-ось стартує. МОЗ представив проект зі списку безкоштовних медпослуг, якими зможе скористатися кожен тернополянин. Решта послуг стануть платними. Зараз проект гарантованого пакету послуг – на обговоренні лікарів до червня, після його повинен затвердити Кабмін, пише segodnya.

20 ПУНКТІВ. Суть реформи, початок якої МОЗ запланував на цей рік, полягає в принципі «гроші йдуть за пацієнтом». Тобто бюджетні кошти перестануть виділятися на лікарню в цілому і будуть прив'язані до кількості пацієнтів того чи іншого лікаря. Найголовніше, що зміниться, – кожен українець зможе укласти контракт з будь-яким вподобаним ним терапевтом або педіатром, незалежно від місця проживання. Лікар, число договорів якого обмежено двома тисячами, отримуватиме 288 грн на рік на пацієнта. За розрахунками МОЗ, ця сума повинна покрити 20 позицій пакету гарантованих послуг.

Серед них – надання медичної допомоги пацієнтам в невідкладному стані і звичайнісінький медогляд. Крім того, на терапевтах і сімейних лікарів тепер моніторинг стану пацієнтів, які хворіють на соціально небезпечні захворювання (гепатит, туберкульоз, ВІЛ), а також консультації про здоровий спосіб життя. Доводитимуть вони до відома своїх клієнтів і про національні скринінгові програм. Серед останніх у списку МОЗ виявилися тести на цукровий діабет, рак шийки матки та молочної залози, гіпертонія та інші серцево-судинні захворювання. Додамо також, що тепер «первинка» повинна вести вагітності без ускладнень і пацієнтів з психічними розладами. Нарешті, до гарантованого переліку послуг потрапили, знову ж таки, 20 різних аналізів. Крім загальних аналізів крові, сечі і калу, можна буде дізнатися рівень холестерину, кальцію і глюкози в організмі. Також можна буде безкоштовно зробити ЕКГ і флюорографію. Незважаючи на той факт, що поданим документам ще належить пройти громадські слухання і аналіз незалежних експертів, в міністерстві нам зізналися, що списки остаточно хочуть затвердити вже до червня.

ЧИ ЗМОЖУТЬ ЛІКАРІ? У комітеті ВР з охорони здоров'я ініціативи МОЗ критикують. Так, нардеп і екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій розповів нам, що члени комітету поки що так і не бачили документів, які обґрунтовують складений перелік послуг. Критично він оцінив і прописані в ньому позиції, назвавши їх декларативними. Разом з тим медичний експерт фонду «Відродження» Олена Кучерук списком залишилася задоволена: «Спектр послуг я б назвала чудовим. Там є і пункти з координації з іншими ступенями охорони здоров'я, плюс до »первинки« передали дуже важливі речі, яких раніше не було – вагітність без ускладнень, спостереження хворих з психічними розладами, призначення наркотичних препаратів». За її словами, почнеться брак фахівців широкого профілю та буде дефіцит кадрів. «Потрібно буде проводити тренінги і курси. Тому що для того, щоб вести вагітності і пацієнтів з психологічними відхиленнями, все-таки потрібна спеціалізація. І це зажадає від лікарів додаткового навчання», – каже Кучерук.

Медреформа: терміни і декларація. Разом зі списком послуг першої ланки медицини експерти МОЗ також затвердили глобальний графік реформи і представили зразок типового договору пацієнта з лікарем. Нову модель фінансування, для якої буде створено спецфонд накопичення бюджетних коштів, який називатиметься «Національна служба здоров'я», обіцяють закінчити до березня. Електронний реєстр пацієнтів запустять в травні. При цьому підготувати ґрунт подібних рішень для другого (спеціалізований) і третього (високоспеціалізований) рівнів медицини обіцяють до кінця року. Впроваджувати ці рівні в МОЗ планують 2018 року.

Стосовно ж декларації (саме так попередньо називатиметься контракт з лікарем), то фахівець в ньому повинен вказати свої паспортні дані і місце роботи. При цьому організація (нагадаємо, це може бути як державна лікарня, так і приватна клініка або навіть ФОП) повинна надати дані облікової картки платника податків та інформацію про ліцензії. Від пацієнта ж зажадають тільки згоду на збір його медичних даних.

Вибір читачів за тиждень

Відео