Тамара Коблик

Міносвіти змінило правила вступу до аспірантури

Це пов’язано з великим напливом чоловіків призовного віку, навчання яким дає відстрочку від мобілізації

Міністерство освіти і науки України змінило правила вступу на аспірантуру у 2024 році. Це пов’язано з великим напливом чоловіків призовного віку, навчання яким дає відстрочку від мобілізації. Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив очільник міністерства Оксен Лісовий.

Не є таємницею, що в останні два роки стрімко зросла кількість чоловіків-студентів призовного віку, які раптом згадали, що їм треба друга чи третя вища освіта, аспірантура чи докторантура. Жага до знань — це чудово. Фіктивне навчання — ні. Тож змінюємо правила вступу на аспірантуру у 2024, - йдеться у повідомленні. - Отже, ЄВІ залишається. Прохідний бал в частині ТЗНК — 160. І ця частина є обовʼязковою для допуску до вступних випробувань закладу чи установи. Іноземна мова складається і є обовʼязковою для вступу до магістратури, але НЕ обовʼязковою для допуску до вступу до аспірантури. Однак зріз знань та загальний рівень побачимо та проаналізуємо.

Відтепер вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми, які не дають права на відстрочку. На денній формі навчання збільшать кількість бюджетних місць – з 3200 до 7000.

Звісно, мені б хотілося, щоб одного дня наука в Україні стала такою популярною. По-справжньому. І ми робимо кроки у цьому напрямку. Але зараз такі цифри виглядають скоріше як аномалія. Аномалія, яка шкодить якості освіти, економіці (фіктивне навчання створює нові схеми та мільйони доларів в тіні), а найголовніше – національній безпеці, – наголосив міністр.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео