Орест Сарматський

Митрополит з Тернопільщини відмовився від державної нагороди РФ

Владика з Тернопільської області зробив те, що треба було зробити майже 10 років тому.

 Митрополит Тернопільський та Кременецький Української православної церкви (Московський патріархат) Сергій заявив про відмову від отриманого свого часу державного ордена Російської Федерації.

Про це повідомляє пресслужба Тернопільської єпархії УПЦ.

- У зв’язку з війною Росії проти України, розпочатої президентом Путіним, виконую свій громадський обов’язок – відмовляюся від його нагороди – ордена «Дружби народів», отриманого, коли наші народи жили в мирі, тому що нині він порушив мир між народами і почав війну проти нашої Батьківщини. Рішуче засуджую агресію проти України. Молюся, щоб Господь послав благословенний мир нашій батьківщині, - зазначив  митрополит Сергій, сплутавши справжню назву нагороди – «Орденом Дружби», яким він був нагороджений влітку 2013 року, - йдеться у заяві.

Нагадаємо, «Орден Дружби» - нагорода РФ «за великий внесок у розвиток дружніх відносин між народами і зміцнення духовних традицій». Він став повторенням радянського ордена «Дружби народів» Нагорода засвідчує, що в більшості випадків є ознакою того, що нагороджений неабияк попрацював на просування в Україні інтересів РФ. Його вручають за «особливі досягнення» в політиці, економіці, культурі, релігії.

З кінця 1990-х цю нагороду, що є відвертою відзнакою «друзів Росії», одержали щонайменше 30 українських діячів політики, мистецтва, культури та релігії, чиї імена на слуху.

Раніше повідомлялось, що з початком російсько-української війни ще одна громада УПЦ Московського патріархату на Тернопільщині перейшла до Помісної Православної Церкви. У селі Хотовиці Кременецького району члени релігійної громади святих безсрібників Косми і Даміана не захотіли більше належати до Церкви, керованої з країни-агресора.

Нагадаємо, рада оборони Тернопільщини обговорила питання щодо діяльності на території нашої області церков, що належать до Української православної церкви у співпраці з Московським патріархатом.

Фото: Збруч

Вибір читачів за тиждень

Відео